Berraklığı ve temizliğiyle büyülüyor: Sivas'ın gizli cenneti

Sivas'a bağlı Gürün ilçesinde dik kayalıklarla çevrili, görkemli yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Şuğul Kanyonu, doğaseverlerden ilgi görüyor.

SEYAHAT 28.09.2021, 19:22 29.09.2021, 16:33
Berraklığı ve temizliğiyle büyülüyor: Sivas'ın gizli cenneti

Valilik tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Gürün ilçe merkezine yaklaşık olarak 5 kilometre uzaklıkta bulunan kanyon, kaynağı Gövdeli Dağı olan ırmağın aktığı, etrafı dik kayalarla çevrili dar bir vadiden meydana geliyor.

Doğallığıyla öne çıkıyor

Berraklığı ve temizliğiyle büyüleyen suyun doğallığı gözden kaçmazken, kayaların arasından sızan çağlayanlar ise kış aylarında sarkıt şeklini alıyor.

Tatlı su balıkları ve çok sayıda kuş türü yaşıyor

Vadide bulunan derede kırmızı benekli alabalık başta olmak kaydıyla birçok tatlı su balığı, kanyon boyunca da farklı büyüklükteki mağaralar rağbet görüyor.

Şuğul Kanyonu'nda yabani badem, söğüt, ardıç, kuşburnu, sumak gibi ağaç türleri ile karatavuk, sıvacı, dağ ispinozu, boğmaklı ardıç, sığırcık, saksağan gibi çok sayıda kuşa da rastlanıyor.

Şehir merkezine 140 kilometre

'Şuğul Vadisi'nin Turizme Kazandırılması Projesi 2' çerçevesinde 2018'de rekreasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanan kanyonda, peyzaj ve ağaçlandırma çalışmasının yanı sıra yürüyüş ve foto safari alanları, yöresel ürünlerin alınıp satıldığı işletmeler, otopark, mescit, kamelya gibi ihtiyaca yanıt verebilecek donatılar yer alıyor. Birinci derecede arkeolojik sit alanı olan kanyon, kente 140 kilometre mesafede bulunuyor.

"10 yıldır ziyaret ediyorum"

Türkiye Dağcılık Federasyonu Sivas İl Temsilcisi Ahmet Hasdemir, kanyonun başlangıcından sonuna değin 4 saatlik yürüyüşle gezilebildiğini kaydetti.

Kanyonun üst bölümlerinde şelaleler oluştuğunu, bu kısımlarda da derin suların yer aldığını aktaran Hasdemir, Şuğul'un Türkiye'deki önemli kanyonlardan birisi olduğunu ifade etti.

Spor Tırmanış Milli Hakemi Ebuzer Bekar ise kanyonun kaya tırmanışı ve doğa sporları yönünden önemine işaret etti.

Yaklaşık 10 senedir bölgeyi ziyaret ettiklerini aktaran Bekar, "İmkan buldukça Şuğul Kanyonu'na gelip kaya tırmanışı ve kayalardan inişler gerçekleştiriyoruz. Tırmanış bölgelerinde istasyon kurup, sistem ayarlayıp iniş çıkış çalışmaları yapıyoruz." diye konuştu.







Yorumlar (1)
rahmiÖzkaya 3 yıl önce
ALSANA ANADOLUMUZUN DAG YATLA AKARSUTURU TURIZMI