Batı Karadeniz’deki antik kentler, tarihin izlerini taşıyor!

Karadeniz Bölgesi’nin Batı bölümü, Türkiye’nin büyülü bir kültüre sahip olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Tarihte önemli yer etmiş antik kentler arasında bulunan  Hadrianaupolis,Tieion, Prusias ad Hypium kentleri, geçmiş kültüre ışık tutuyor.

SEYAHAT 27.04.2021, 16:11 28.04.2021, 16:16
Batı Karadeniz’deki antik kentler, tarihin izlerini taşıyor!

Türkiye’nin kuzey bölümü olarak adlandırılan Karadeniz Bölgesi, adeta tarihe ışık tutuyor. Batı Karadeniz’de bulunan antik kentler, Türkiye’nin önemli bir kültür geçmişine sahip olduğunu belirtiyor. Bu antik kentler arasında, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunan Tieion, Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianaupolis ve Düzce’de bulunan Prusias ad Hypium antik kentleri bulunuyor.



Hadrianaupolis Antik Kenti’nde bulunan 1800 yıllık ölü hediyeleri dikkat çekmişti

2003 yılından bu yana arkeolojik kazıların sürdüğü Hadrianaupolis Antik Kenti, Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alıyor. Gaziantep’te bulunan Zeugma Müzesi’ne olan benzerliğiyle dikkat çeken ve ‘Karadeniz’in Zeugma’sı olarak adlandırılan antik kent; Erken Bizans, Genç Kalkolitik ve Roma döneminden kalma olarak yerleşim yeri olması konusunda dikkat çekiyor. Bugüne kadar antik kentte iki kilise yapısı, sur, tiyatro, villa, iki hamam, savunma yapısı, anıtsal kültik niş, kaya mezarları gibi toplamda 14 yapı bulunmuştu.



Eskipazar’a yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafede bulunan antik kentte, içerisinde yüzük ve aynanın yer aldığı 1800 yıllık ölü hediyeleri bulunması dikkat çekmişti. Kilise-B tabanında bulunan mozaiklerinde sergilendiği antik kentte, grifon, panter, at ve fil gibi hayvan tasvirleri de bulunuyor. Binlerce yıllık bir tarihi aydınlatacak olan antik kentin, gelecekte daha çok turistin bölgeye gelmesi hedefleniyor.



Mimarlıkla ilşkilendirilen dor başlıkları, Tieion Antik Kenti’nde bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ereğli Müze Müdürlüğü’nün yönetiminde bulunan Tieion Antik Kenti, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunuyor. Filyos beldesine bağlı olan antik kentte, 15 yıldır arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sonucunda keşfedilen 6 sütunluk Roma tapınağı, oldukça dikkat çekmişti. Kazı çalışmalarında ayrıca, Frig alfabesiyle yazılan “Dor başlıkları" elde edilmişti. Mimarlıkta kullanılan bir başlık türünün bulunması dikkat çekerken, kale ve antik limanla bağlantısı bulunduğu düşünülen su sarnıcı da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Ortaçağ Sarnıcı adı verilen büyülü yapının, 5 metrelik havuz derinliği ile 10 metreye yakın çapı olduğu belirlenmişti. Ayrıca Friglilere ait yazılı seramiklerin de bulunduğu antik kentte, insanların geçmişte kıyılara yakın yaşadıkları belirlendi. 



Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nin tiyatrosunda, 4. yüzyıla tarihlendirilen bir bebek mezarı bulunmuştu

Düzce merkezinde yer alan Prusias Ad Hypium Antik Kenti, yeni yapı ve bulgunların bulunduğu kazı çalışmasıyla dikkat çekiyor. Arkeologların oldukça heyecanlandığı büyülü alanda çalışmalara; Türk Tarih Kurumu, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Düzce Belediyesi ve Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı da destek veriyor. Toprak altı zenginliğinin taze olarak bulunduğu ancak üzerine yapıların da inşa edildiği belirlenen antik kent, milattan 3.yüzyıla tarihlendiriliyor. Yeni eserlerin yapıların sürekli bulunduğu bölgede, 4. yüzyıla ait düşünülen bir bebek mezarı olduğu belirlendi. Orkestra alanında kazı çalışmalarının sürdüğü bölgenin, Batı Karadeniz en büyük antik kenti olmayı hedeflediği ve Efes tadında bir antik kent olması hedefleniyor.

Yorumlar (0)