Bakanlık uyardı! Bu haberi okumadan tatil planı yapmayın...

Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bugünlerde tatil planı yapanların, yalancı indirimlerin ve dolandırıcıların tuzağına düşmemesi için Ticaret Bakanlığı tarafından uyarılar yapıldı.

SEYAHAT 27.06.2022, 17:26 28.06.2022, 13:34
Bakanlık uyardı! Bu haberi okumadan tatil planı yapmayın...

Kurban Bayramı tatilinin yaklaşması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte, tatil planlarında artışlar başladı.

İnternette dolandırıcılar, insanların anlık dalgınlığından veya daha az bütçelerle tatil alma isteklerinden hareket ederek yeni yöntemler belirliyor.

İnternet dolandırıcıları bu defa ise Kurban Bayramı tatilini fırsat bildi.

Tatil planları arttı, dolandırıcılar harekete geçti

Ticaret Bakanlığı, tatil planlarında yaşanan artışla beraber tüketicileri, sahte otel tanıtımlarına, dolandırıcılık olaylarına ve yanıltıcı indirimlere karşı uyardı.

Tanınmış tesisleri taklit ediyorlar

Sosyal medyada özellikle tanınmış turizm tesislerinin isim ve logolarını kullanarak tüketicilerin mağdur edildiği, kısa mesaj ve e-postalar yoluyla cazip tekliflerle tüketicilerin mağdur edildiği aktarıldı.

Ticaret Bakanlığı uyarılarda bulundu

Ticaret Bakanlığı, turizm faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yaşanacağı bu süreci fırsata çevirmeyi hedefleyen kötü niyetli kişilere karşı vatandaşları uyardı.

Kısa mesaj ve e-posta üzerinden yapılan tekliflere dikkat

Bakanlıktan gelen açıklamada, tüketicilerin sık sık tercih ettiği turizm ve otel tesislerinin internet sitelerinin isim ve fotoğraflarının kopyalanarak, kısa mesaj ve e-posta üzerinden cazip tekliflerle mağdur edildiği aktarıldı.

Otelin yıldız bilgisi yanlış olabilir

En fazla karşılaşılan yanıltıcı unsurlardan birisi ise konaklama yapılacak olan otellere yönelik verilen yıldız bilgisinin yanlış çıkması olarak görüldüğüne vurgu yapılarak, "Sosyal medya, kısa e-posta ya da mesaj gibi iletişim kanalları yoluyla gelen teklifin içeriğinde bulunan tesis resimlerinin, kurumsal işaret ve logoların doğruluğu sorgulanmalıdır." sözlerine yer verildi.

Bakanlık, söz konusu sorgulama için adres verdi

Tüketiciler, turizm tesisleri ve seyahat acentalarının belgeli olup olmadığını, turizm tesislerinin kaç yıldızının olduğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesinden sorgulayabilir.

Ticaret Bakanlığı'nın dolandırıcılara yönelik uyarıları:

· Satın alma kararından önce seçilen seyahat acentası ya da turizm tesisinin söz konusu kamu kurum ve kuruluşlarda kayıtlı olup olmadığı incelenmelidir.

· Mesafeli yolla özellikle imzalanan sözleşmelerde, turizm tesisinin ya da seyahat acentasının internet sitelerinde iletişim, unvan ve adres bilgilerine yer verildiğinin ve internet sitelerinin ETBİS’te (elektronik ticaret bilgi sistemi) yer aldığının kontrol edilmesi lazım.

· Sosyal medya yoluyla yapılan satış yerine seyahat acentalarının internet sitesinin tercih edilmesi, ödemeler konusunda özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

· Tanıtım ve reklamı ile karşılaşılan paket tur veya konaklama faaliyetinin tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğu değerlendiriliyorsa; ticari reklam ve haksız ticari faaliyetleri denetlemekle görevli olan Reklam Kurulu Başkanlığı’na başvuru yaplması gerekiyor.

· Yapılacak olan şikayetin Reklam Kurulu Başkanlığı tarafından değerlendirilmesi için şikayete konu olan reklamların hangi tarihlerde ve mecralarda yayınlandığı bilgisinin, reklam görsellerinin ve şikayet konusu mesele ile ilgili ispat kapsamındaki diğer bilgi ve belgelerin yazılı ya da elektronik ortamda gerçekleştirilecek başvuruda iletilmesi gerekiyor

· Bu nitelikte bir satın alma gerçekleşir ve ardından tüketiciler mağdur olursa bu konuda mağduriyetin giderilmesi için söz konusu başvuru mercii, uyuşmazlık tutarına göre Tüketici Mahkemeleri ya da Tüketici Hakem Heyetleri olacaktır.

· Kayıpların tazmin edilmesi hedefiyle; 2022 için değeri 15 bin 430 liranın altında olan uyuşmazlıklarda tüketici hakeme, değeri 15 bin 430 TL ve üstü uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvuru yapılabilmektedir.

· Fakat Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 73/A maddesi gereğince dava şartı olarak Tüketici Mahkemelerinde dava açılmadan evvel arabulucuya başvuru yapılması gerekiyor.

· İndirimli satışlarda geçerli genel kurala göre indirimden evvelki fiyat, söz konusu indirimli satışın başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli satışa yönelik hizmet ya da malın miktarının anlaşılır ve açık bir şekilde dikkat çekme zorunluluğu var.

· Burada adı geçen indirimden evvelki fiyatta bakılması gereken, o hizmet ya da malın fiyat indiriminin uygulanmasından evvelki 30 gündeki en düşük fiyattır.

· Bu konuda tüketiciler, herhangi bir paket veya konaklama paket tur tanıtımına yönelik olarak gördükleri indirimlerin, bilgileri dahilinde olması halinde indirimden evvelki fiyat ile mukayesesini yaparak, reklamın bu anlamda bir yanıltıcılığı bulunup bulunmadığını kontrol edebilirler.

· Örneğin, erken rezervasyon kampanyasında ileriki bir tarihte verilecek olan bir konaklama hizmetine yönelik rezervasyon fiyatının, 10 bin TL’den 5 bin TL’ye indirildiğinin duyurulması durumunda, üzerinden indirim yapılan 10 bin TL’lik rezervasyon bedelinin, kampanyanın açıklandığı tarihten önceki 30 gündeki en düşük fiyat olması lazım.

· Bununla beraber, indirim yapıldığı belirtilen otel ya da tura yönelik tanıtım yapılan internet adresinin doğruluğunu teyit etmek, bir diğer metot olarak tüketicilerin mağdur olmasını önleyebilir.

· Tatil yapmak isteyen vatandaşlar için sigorta oldukça önemli.

· 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nun zorunlu sigorta hükümleri saklı olacak şekilde, paket tur düzenleyicisi, sözleşmenin gereği gibi ya da hiç ifa edilmemesi sebebiyle tüketicilerin uğradığı zarardan sorumlu.

· Tüketici boşa harcanmış olan tatil zamanı için de uygun bir tazminat isteyebilecektir.

· Öte yandan, çeşitli seyahat acentalarının tüketicilere sunduğu paket tur ya da otel konaklama rezervasyonuna belirli bir süre kala cezai şartsız iptaline imkan veren ihtiyari sigorta işleminin tüketicilerin yararına olduğu değerlendirilmektedir.

· Paket turlarda uygulanan erken rezervasyonlarda paket turun başlamasından 30 gün önce tüketicinin, yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek şartıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu olan vergi gibi yasal yükümlülükler haricindeki paket tur bedelinin bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı mevcuttur.

· Paket tura 30 günden az bir süre kala fesih bildirimi yapılması halinde paket tur sözleşmesinde belirtilmek koşuluyla belirli bir oran ya da tutarda kesinti yapılabilecektir.

· Bununla beraber, tüketicinin gerekli bütün özeni göstermesine rağmen öngöremediği ya da engelleyemediği bir hal ya da mücbir nedenin ortaya çıkması durumunda da paket turun başlamasına 30 günden az bir süre kalsa bile tüketicinin fesih bildiriminden sonra, ödenmesi zorunlu yasal yükümlülükler ile 3’üncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iade imkanı olmayan bedeller hariç, bir kesinti yapılmadan iade alma hakkı mevcuttur.

Yorumlar (0)