Asurlulardan kalma Eğil Kalesi, UNESCO listesi yolcusu!

Diyarbakır’da bulunan ve Asurlular zamanından kalma olduğu düşünülen Eğil Kalesi ve çevresindeki kral mezarlarının, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alması için başvuru gerçekleşti!

SEYAHAT 18.01.2021, 12:45 19.01.2021, 10:46
Asurlulardan kalma Eğil Kalesi, UNESCO listesi yolcusu!

Asurlulardan kaldığı tahmin edilen ve Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde yer alan Eğil Kalesi ve çevresinde yer alan kral mezarları, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. Kale ve mezarlarn,  UNESCO tarafından da tescillenmesi için UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi başvurusu yapıldı.

Eğil Kaymakamlığı ve Eğil Belediyesi tarafından, Asurlular zamanında yapıldığı belirlenen Asur Kalesi ile Eğil Kalesi Kral Mezarları'nın dünyaya tanıtılması amacıyla bir girişim başlatıldı.  Eğil ilçesi ayrıca, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin defnedildiğine inanılan, manevi ikliminin yanı sıra Kralkızı Baraj Gölü, su sarnıçları ve tarihi yapısıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Kale çevresinde bir kazı çalışması da yapılacak

Üç tarafı derin vadilerle çevrili, bir tarafı ise oyularak yekpare kaya üzerine oturtulan tarihi Asur Kalesi ve Eğil Kalesi ile kral mezarları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da değerlendiriliyor. Ziyaretçilerin, bir tarihe tanıklık etmesi amaçlanan bölgede, bir kazı çalışması da başlayacak. İnanç turizmi açısından da önemli olan Eğil’de bir kompleks çalışmasının da yapılması planlanıyor.

Eğil Kalesinin Asurluluardan kaldığı ise, kalenin üzerinde Asur Kralı 3. Salmanasar'a ait kral figürü ve çivi yazılı kitabe bulunmasından kaynaklı olarak olduğu düşünülüyor. Urartular ve Arşak Krallıklarınınd da kullandığı kaledeki kral mezarlarının ise, Arşak krallığına ait olduğu ve MS 1. ve 2. Yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Yorumlar (0)