Araştırma: 10 kişiden 7'si işe artık aracıyla gitmiyor

Otomobil kullanıcılarıyla gerçekleştirilen ankete göre akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından 10 kişiden 7’si işe, artık aracıyla gitmiyor.

SEYAHAT 11.07.2022, 16:16 11.07.2022, 17:27
Araştırma: 10 kişiden 7'si işe artık aracıyla gitmiyor

Akaryakıt fiyatlarına yapılan son zamlardan sonra IPSOS Araştırma'nın gerçekleştirdiği son ankette dikkat çeken sonuçlar çıktı.

Otomobil kullanımı azalıyor

Yapılan son araştırma, her geçen gün araç kullanımının azaldığını ortaya koydu.

Araştırmaya bakıldığında, her 4 araç sahibinden 3’ü artık araba gezintilerinden ailecek vazgeçtiklerini söylüyor, her 10 araç sahibinden 7’si alışverişe artık araba ile gitmediğini belirtiyor:

10 araç sahibinden 9’u, eskiden her istediğinde aracını kullandığını fakat artık gerek olmadığı sürece kullanmadığını ifade ediyor.

Her 10 otomobil sahibinden 7’si işe eskiden araç ile giderken bundan artık vazgeçtiğini aktarıyor. Bu duruma bir çözüm olarak yakında bulunan iş arkadaşlarının otomobillerini gidiş geliş için kullanmaya başladıklarını ifade ediyor.

Araç sahiplerinin yarısından çoğu bu yönteme yönelerek yakıt masrafını paylaştıklarını dile getiriyorlar.

Akaryakıta yönelik zamlarla beraber araç sahipleri, otomobillerini daha az kullanmaya meyilli. Otomobil sahiplerinin yüzde 91’i daha az araç kullandığını ifade ederken yalnızca yüzde 8’i kullanmaya devam ettiğini aktarıyor.

Otomobil sahiplerinin yüzde 87’si istediği zaman daha önce aracını kullandığını fakat şimdi gerekli olmadığı sürece kullanmamaya dikkat ettiğini söylüyor. Artık araçları ile hafta sonu gezmeye gitmediğini ifade eden otomobil sahiplerinin oranı yüzde 76, araçları ile alışverişe gitmeyenlerin oranı yüzde 69 civarında.

Otomobil sahibi çalışanların yüzde 71’i araçları ile işe gitmekten ziyade toplu taşımayı kullanıyor. Diğer bir tasarruf yolu olarak ise yakın çevrede ikamet eden arkadaşlar ile beraber işe araç ile gitmek ve masrafları paylaşmaya yöneliyor.

“Yüzde 39’u yakıtını tam doldurmuyor”

Eskisine göre her 100 otomobil sahibinden 9’u daha az benzin almakta. Otomobil sahiplerinin yüzde 51’i, araçlarının deposunu daha önce tam doldururken şu an ise gerektiği kadar yakıt aldığını, yüzde 39’u ise hiçbir zaman deposunu full doldurmadığını fakat eskisine göre şimdi daha az akaryakıt aldığını ifade ediyor.

Araç sahiplerinin yüzde 60’ı aracını satmayı düşünmezken, yüzde 12’si aracını satıp yenisini almayı düşünüyor. Diğer yandan otomobil sahiplerinin yüzde 28’i otomobillerini satıp yenisini almamayı düşünüyor.

Yorumlar (0)