Antalya Hükümet Konağı, ziyaretçilerini büyülü bir tarih yolculuğuna çıkarıyor!

Tarihi bir asıra dayanan ve uzun yıllar okul olarak kullanılan tarihi Antalya Hükümet Konağı binası, 2007 yılından bu yana ‘hükümet konağı’ olarak kullanılıyor. Bir çok medeniyetten izler taşıyan bina, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor

SEYAHAT 19.01.2021, 10:30 19.01.2021, 16:31
Antalya Hükümet Konağı, ziyaretçilerini büyülü bir tarih yolculuğuna çıkarıyor!

106 yıllık tarihiyle ve mimari yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Antalya Hükümet Konağı, ziyaretçilerini ilgiyle karşılıyor. Uzun yıllar boyunca okul olarak kullanılan tarihi bina, 2007 yılında hükümet konağı haline getirilmişti. Yapımı, Birinci Dünya Savaşı’na dayanan  hükümet konağı, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı kullanılarak restore edilmişti.

Selçuklu ve Osmanlı döneminden mimari izler bulunuyor

Hükümet konağı olmadan önce Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu olarak kullanılan tarihi bina, köklü geçmişinden izleri de günümüzde hala taşımakta. 1915-1916 yılları arasında yapılan binanın doğu cephesindeki duvarına konulan kitabede, eski Türkçe ile "İttihat ve Terakki Mektebi 1331" yazısının bulunması ise dikkat çekiyor. Bina, ayrıca Selçuklu ve Osmanlı döneminden mimari izler de taşıyor.

Savaş sonrasında 1919 yılında İtalyanlarca askeri birlik kışlası olarak kullanılan okul, İtalyanların gidişiyle "İttihat ve Terakki Numune Mektebi" adını aldı. Daha sonra erkek öğrencilerin kabul edilmesiyle “Gazi Mustafa Kemal Erkek Mektebi” olan okul, yangından sonra onarıma alındı. 1997 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla korumaya alınan bölge, dönemin valisi Alaaddin Yüksel’in girişimleriyle Antalya Hükümet Konağı olarak hizmet vermeye devam etti.

Yorumlar (0)