Ankara'nın en eski bir yandan da en canlı mahallesi Hamamönü

Güzel bir kahvaltı ile güne başlayabileceğiniz, kahvehanelerinde Osmanlı şerbetinin tadına bakabileceğiniz, sokaklarında keyifle yürüyebileceğiniz Hamamönü, Ankara’nın belki de en işlek ama en tarihi yeri.

SEYAHAT 25.11.2019, 20:30
Ankara'nın en eski bir yandan da en canlı mahallesi Hamamönü

Ankara, tarihi rotaların kesiştiği noktada yer alıyor ve Cumhuriyetin başkenti haline gelmesiyle stratejik konumu bir önem taşıyor. Daha sonrasında Ankara oldukça hızlı gelişti ve Türkiye'nin ikinci metropolü oldu. Yine de eski Ankara kimliğini korumuştur ve bazı mahalleler hala tarihi özellikleriyle büyülüyor. Bunların başlıcaları arasında Ankara Kalesi ve Hamamönü Mahallesi bulunmaktadır.

Tarihi Antik Çağ'a dayanıyor

Hamamönü mahallesinin tarihi, Ankara'nın başkent olduğu dönemden çok daha evveldir ve temellerinin antik çağda atıldığına inanılmaktadır. Ödüllü restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra mahalle, turizm merkezi haline geldi. 2011 yılında EDEN (European Destinations of Excellence) ödülüne layık görülen Hamamönü, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından Ankara'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline geldi. Ankara'da çok merkezi bir konuma sahip bir mahalle olmasına rağmen, büyük bir şehrin kalabalık ve gürültülü hayatından izole edilmiş ve eski zamanların sessiz cazibesine ziyaretçi çekmektedir.

Geçmişi ve günümüzü keşfetmek için ziyaret edilmesi gerekilen bir yer

Hamamönü, geç Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk günlerindeki bir mahalle yapısını harmanlıyor ve evler, Osmanlı  mimarisinin özelliklerini içeriyor. Bir bütün olarak da ziyaretçilerine eski Ankara'dan bir örnek sunuyor. Bu Osmanlı mahallesinin karmaşık sokaklarını ziyaret ederken göreceğiniz evlerin yanı sıra Karacabey Hamamı (15.yüzyılda Karaca Bey tarafından yaptırılan hamam), Taceddin Sultan Camii ve Hacı Musa Camii gibi önemli yapılar bulunmaktadır. Hamamönü, Osmanlı dönemini yansıtan yerli yapılarının yanı sıra Cumhuriyetin önemli siyasetçileri ve sanatçılarının yaşam alanı olarak da bilinmektedir. Örneğin, dönemin ünlü şairi Mehmet Akif Ersoy, bu mahallede yaşadı ve İstiklal Marşı'nın sözlerini tam olarak burada yazdı. Evi, Karacabey Hamamı'nın yanındaydı ve Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda halka açık bir kültür evi olarak restore edildi. 

Sadece gezerken bile keyifli vakit geçirebilirsiniz

Hamamönü, Ankara'nın en işlek sanat ve zanaat merkezlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Sanat Sokağı boyunca ziyaretçiler, sanatçıları ve zanaatkarları gözlemleyebilir ve eserlerini hediyelik eşya olarak satın alma fırsatına sahip olabilirler. Ayrıca, yerel el sanatları pazarında görüntülenen öğeler de satın alınabiliyor. Hafta sonları Hamamönü'nde canlı müzik ve görsel şovlar mevcuttur ve yıl boyunca keyifle izleyebilirsiniz. 

Gastronomi ve tarih bir arada

Hamamönü, ziyaretçilerini zaman içinde bir yolculuğa çıkarıyor ve çeşitli bölgelerin farklı mutfaklarının tadını çıkarma fırsatı sunuyor. Ziyaretçilerin samimi bir ortamda rahat bir yemeğin tadını çıkarabilecekleri birçok restoran, kafe ve pastane bulunmaktadır. Yerel restoranlar geleneksel Türk mutfağından eşsiz yemekler sunarken uluslararası bir menü sunan birçok restoran da bulunmaktadır.

Yorumlar (0)