Ani Ören Yeri, doğal manzarasıyla turist akınına uğruyor

Kars merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Harabeleri, karlar altındayken muhteşem manzaralar oluşturdu. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan harabeler, oldukça ziyaretçi ağırlıyor.

SEYAHAT 15.12.2020, 12:18 16.12.2020, 16:40
Ani Ören Yeri, doğal manzarasıyla turist akınına uğruyor

Tarihte 20’den fazla medeniyete ev sahipliği yapan ve “1001 Kilise Şehri” , “Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği" ve "40 Kapılı Şehir" adlarına sahip olan Ani Harabeleri, yerli ve yabancı turistler tarafından akına uğratılıyor. Kars ilinin Arbaçay ilçesinde bulunan ve merkeze yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alan Ani Ören Yeri’nde, kış aylarında kar yağdığı zaman güzel manzaralar da oluşuyor. 
 


 

2016'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi


Tarihi yapısı ve eşsiz doğasıyla Ani Harabeleri’nde bugüne kadar yaklaşık 40 kilise, anıt mezar ve şapeller bulundu. 2016 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen Ani Harabeleri’nin çevresi; aslan, Kartal ve yılan motifleriyle dolu surlarla çevrili. Doğu Anadolu’da kış aylarının soğuk ve çetin geçmesine rağmen kış ayında da ziyaret edilen Ani Ören Yeri, Türkiye’nin Ermenistan sınırına da oldukça yakın. 
 



Son dönemde oldukça popülerleşen ve Ankara-Kars arasında 24 saatlik bir yolculuk vaat eden ‘Doğu Ekspresi’ sayesinde de gezilebilen harabeler, aynı zamanda Tarihi İpek Yolu’nun da önemli duraklarından bir tanesi olarak yer alıyor. İlk yerleşimin M.Ö. 3000’li yıllarda yapıldığı varsayılan ören yerinde Urartular, Kamsakaran, Bagratuniler, Selçuklular  ve Bizanslılar gibi medeniyetlerin de eline geçmiş. Bölgede 2011 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda turizme kazandırma çalışmaları başladı. Bölgede Ani Katedrali, Aziz Gregor Kilisesi, Amenaprgiç Kilisesi, Selçuklu Kervansarayı ve ilk Türk camisi olarak kabul edilen Ebul Menucehr Camisi gibi yapılar da yer alıyor.


Arpaçay Kanyonu yamacının set bölgesinde yer alan harabeler, Anadolu’nun 4 mevsiminde de turistler tarafından geziliyor. Tarihi  ilginç hikayelerinin de yer aldığı Ani Harabeleri, doğal manzarası ve özellikle ‘kar’ etkisiyle ilgi odağı haline geldi.

Yorumlar (0)