8 milyon yılda oluşan gizli cennet

Trabzon ve Doğu Karadeniz'in en önde gelen turizm destinasyonları arasında olan Çal Mağarası, dikit ve sarkıtları, zaman zaman 1,5 metre derinliğe varan deresi, göletleri ve şelaleleriyle birçok güzelliği bünyesinde barındırıyor.

SEYAHAT 19.03.2022, 23:58
8 milyon yılda oluşan gizli cennet

Düzköy ilçesinde, 1050 metre rakımda bulunan ve doğal güzelliklerine ek olarak içindeki dikit ve sarkıtlarıyla ilgi çeken Çal Mağarası, yaklaşık olarak 22 senedir bölge turizmine katkı sağlıyor.

Üstündeki kalesi ve içinden geçen deresiyle konuklarını karşılayan mağara, girişten 200 metre sonra iki ayrı kola ayrılıyor. Sol kısmında 150 metrelik yürüyüşün akabinde kalker platolar üstünde görülen, oval biçimli erime çukuru olarak da bilinen dolinden gelen suyun akmakta olduğu baca göze çarpıyor.

Mağaranın yaklaşık olarak 400 metrelik yürüyüş yolu olan sağ kolunda bulunan çağlayan ve göl ise apayrı bir güzellik ortaya koyuyor.

Dış atmosfere dolinlerle olan bağlantısı nedeniyle rahat bir hava hareketi olan ve sinüzit ile astım rahatsızlığına çok iyi geldiği kaydedilen mağaranın içinden geçen derenin debisi ise mevsim koşullarına bağlı olarak değişiyor.

Yağışlı dönemlerde mağaranın içindeki suyun debisi 1,5 metreye kadar yükselirken, yaz mevsiminde ise 25 santimetreye kadar iniyor.

8 milyon senede oluştuğu düşünülüyor

Kireç taşları içerisindeki çatlak ile hala gözle net bir şekilde görülebilen faya bağlı olarak gelişen ve 8 milyon senede oluştuğu düşünülen Çal Mağarası'nın, mevcut şekline ise iki aşamanın ardından ulaştığı kaydediliyor.

İlk aşamada yüzeyden gelen suların kireç taşını çözdükten sonra kırıkları genişletip bir su kanalı meydana gelmesini sağladığı, ikinci aşamada ise bölgenin yükselmesine bağlı olarak mağara gelişimini tesis eden su akımının azaldığı ve gelişiminin durduğu tahmin ediliyor.

Günümüz itibarıyla 8 kilometre uzunluğuna dek ulaşılabilen fakat pek çok kısmı hala tam olarak keşfedilemeyen mağarada, yaklaşık olarak 1 kilometrelik kısım gezilebiliyor.

Sene boyunca ziyarete açık olan mağara, doğal güzelliklerine ek olarak üstünde bulunan kalesindeki otantik kafe, çay evi ve yöresel lezzetleriyle de son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak noktaları arasında öne çıkıyor. 







Yorumlar (0)