2200 yıllık Laodikya Antik Tiyatrosu, yaz sezonunda seyirciye açılacak!

Denizli’ye yaklaşık 9 kilometrelik bir mesafede bulunan ve Pamukkale ilçesindeki Laodikya Antik Kenti içerisinde yer alan Laodikya Antik Tiyatrosu’nda, restore çalışmalarında sona gelindi. Yaz aylarında tiyatro sezonunun açılması hedeflenen antik tiyatroda, 1600 yıllık hasret sona erecek.

SEYAHAT 06.04.2021, 16:51 07.04.2021, 12:57
2200 yıllık Laodikya Antik Tiyatrosu, yaz sezonunda seyirciye açılacak!

Denizli il merkezine yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta bulunan ve Pamukkale ilçesinde yer alan Laodikya Antik Kenti sınırları içerisinde bulunan Laodikya Antik Tiyatrosu, hizmete açılıyor. Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından, yaklaşık 1660 yıllık hasret sona erecek. Yaz sezonunda tiyatro oyunlarının sergilenmesi planlanan büyülü tiyatro, restorasyon projesiyle de beraber 15 bin kişi ağırlamayı hedefliyor.

UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunuyor

Laodikya Antik Kenti’nde uzun süredir devam eden kazı çalışmalarıyla beraber restorasyon işlemleri de Prof. Dr. Celal Şimşek’ın başkanlığında yürütülüyor. UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan antik kentin, 1600 yıl öncesine dayanan ve Anadolu'nun önde gelen kültürel çekim merkezlerinden biri olması konusunda bir kimlik taşıdığı bilinmekte.



Milattan önce 2. yüzyılda yapıldığı varsayılan antik kentte ve tiyatrodaki restore işlemleri sona erdi. Antik tiyatronun orijinal halini bozmadan aslına uygun bir hale getirdiklerini belirten kazı başkanı Şimşek, salgın nedeniyle bazı aksamalar yaşadıklarını ve bu yüzden bir gecikme olduğunu söyledi.

Mayıs ayında restorasyonun tamamlanması bekleniyor

2200 yıllık tiyatroda, çalışmalar sonucunda alt oturma alanındaki mermer basamaklarda kırıklık meydana geldiğini gördüklerini söyleyen Çelik, eskimiş ama düzgün kesilmiş olan moloz taşlar yardımıyla tamamlama çalışması yapıldığını söyledi. Tiyatronun üst kısmında az eksikler kaldığını ve traverten ocaklarından getirttikleri taşlarla beraber az bir restore işleminin kaldığını belirten Çelik, Mayıs ayında tamamlanması beklenen antik tiyatronun, Temmuz ya da Ağustos ayında açılışının yapılması bekleniyor. Bölgede ayrıca, 4 büyülü hamam yapısı, 2 tane tiyatro ve 5 agora ile 8 kilometrelik bir alana Anadolu'nun en büyük stadyumu bulunmuştu.

Yorumlar (0)