2020 Seyahat Riski Haritası: Seyahat için hangi ülkeler güvenli?

Seyahate çıkmadan önce hangi ülkelerin güvenli olduğuna, hangilerinin ise güvensiz olduğuna bakmakta yarar var. Dünyanın en güvenli ülkeleri çoğunlukla Avrupa'da yer alırken, peki en güvensiz ülkeler hangileri?

SEYAHAT 21.11.2019, 16:24 21.11.2019, 16:43
2020 Seyahat Riski Haritası: Seyahat için hangi ülkeler güvenli?

International SOS şirketinden küresel risk uzmanları, 2020 için dünyadaki en tehlikeli ülkelerin listesini hazırladı. Seyahat Riski Haritası'na göre hepsi Afrika'da yer alan Somali, Libya, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en riskli ülkeleri.

Uzmanların hazırladığı bu harita, ülkelerin güvenliliğini üç farkı kritere göre sıralıyor: sağlık, yol emniyeti ve güvenlik.

Sağlık ve güvenlik kategorisinde ülkeler 5 puan üzerinden değerlendirilirken, yol emniyeti kriteri ise 100 bin kişideki ölüm oranına bakılarak 4 seçenek ile değerlendiriliyor.

Sadece yukarıda adı geçen dört ülke üç kriterde en düşük notu aldı.

Madalyonun diğer tarafında ise Norveç, Finlandiya, İzlanda, İsviçre, Danimarka, Lüksemburg, Slovenya, Svalbard ve Andorra üç kategoride de en yüksek güvenlilik notuna sahip oldu.

Güvenlik riski "aşırı" olarak derecelendirilen diğer ülkeler arasında kuzeybatı Afrika'dan Mali ve Ortadoğu'dan Suriye, Irak, Yemen ve Afganistan bulunuyor.

Venezuela Haiti, Kuzey Kore, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen, Eritre, Burkina Faso, Nijer, Gine, Sierra Leone, Liberya, Gine-Bissau ve Burundi seyahatte sağlık riski kategorisinde "çok yüksek" notunu aldı.

International SOS, seyahatte sağlık riski derecelendirmesini birçok sağlık riskini ölçerek belirledi: çevresel faktörler, bulaşıcı hastalıklar, tıbbi tahliye verileri, acil sağlık hizmeti standardı, trafik kazası verileri, ayakta ve yatan hastalara tıbbi bakım, kaliteli ecza malzemelerine erişim ve dil, kültür veya yönetim engelleri.

Bunların yanı sıra ülkelerin içinde bulunduğu siyasal şiddet, toplumsal huzursuzluk, şiddet suçu ve basit suçlar da göz önüne alınıyor. 

Ulaşım altyapısının güvenliği içinse, işçi-işveren ilişkilerinin durumu, acil servisin etkililiği, güvenlik hizmetlerinin yeterliliği ve ülkenin doğal afetlere karşı hassaslığı gibi faktörler de derecelendirmede rol oynuyor.

Güvenlik riski en yüksek ülkeler

Libya

Somali

Güney Sudan

Orta Afrika Cumhuriyeti

Mali

Suriye

Irak

Yemen

Afganistan

Güvenlik riski en düşük ülkeler

İzlanda

Norveç

Finlandiya

Danimarka

İsviçre

Lüksemburg

Slovenya

Andorra

Svalbard

Grönland


 

Yorumlar (0)