144 ülkeden Türkiye’ye gelenlerden PCR istenmeyecek 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre 144 ülkeden Türkiye’ye gelen “aşılanmış” kişilerden PCR testi istenmeyecek. 

SEYAHAT 02.06.2021, 17:40 03.06.2021, 10:41
144 ülkeden Türkiye’ye gelenlerden PCR istenmeyecek 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan “yurt dışından gelişte PCR testi uygulanacak/uygulanmayacak ülkeler listesini” yeniden düzenledi. Yenilenen listeye göre toplamda 144 ülkeden Türkiye’ye gelen aşılanmış olan kişilerden PCR testi istenmeyecek.

1 Haziran 2021 itibarıyla yeni seyahat kuralları uygulanmaya başladı. Eski tabloya göre pek çok ülkeden Türkiye’ye giriş yapan kişilerden aşı yaptırdığı hakkında belge ibraz etmesi ya da hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğine (yani antikoru olduğuna) dair resmi belge göstermesi isteniyordu. Bu belgeleri ibraz edenlerden ise negatif PCR sonucu isteniyordu. Fakat yenilenen kurallarla birlikte bazı ülkeler için esnemeye gidildi.

Ülkemize girişlerde aşı yaptırmış olma ya da hastalık geçirmiş olma belgelerinin ibraz edilmemesi halinde son 72 saatte yapılmış negatif sonucu olan PCR testi ya da son 48 saat içinde yapılmış hızlı antijen testi sonucu göstermesi yeterli olacak. Fakat ülkemizden yurt dışına seyahatte vatandaşlar, gidecekleri ülkenin kurallarına uyacak.

PCR testi istenmeyen ülkeler

Almanya, Angola, Arnavutluk, Avusturya, Bahreyn, Belçika, BAE, Bostvana, Bulgaristan, Burundi, Cabo Verde, Çad, Çin, Ekvator, El Salvador, Eritre, Etiyopya, Fildişi Sahilleri, Finlandiya, Gabon, Gine, Gana, Grenada, Guyana, Güney Sudan, Haiti, Hollanda, Hong Kong, İrlanda, İsrail, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kamerun, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kongo, Kosta Rika, Kuzey Makedonya, Laos, Liberya, Litvanya, Lüksemburg, Madagaskar, Maldivler, Mali, Mauritius, Moğolistan, Moritanya, Myanmar, Nijer, Nikaragua, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Somali, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Trinidad ve Tobago, Türkmenistan, Ukrayna, Uruguay, Vatikan, Vietnam, Yunanistan, Zimbabve, Zambiya, Yemen, Venezuela, Ürdün, Umman, Uganda, Tunus, Togo, Tanzanya, Şili, Sudan, Slovenya, Sierra Leone, Seyşeller, Sao Tome, Ruanda, Portekiz, Panama, Norveç, Nijerya, Namibya, Mozambik, Moldova, Meksika, Malta, Malezya, Malavi, Macaristan, Lübnan, Libya, Letonya, Küba, Kuveyt, Kosova, Komorlar Birliği, KKTC, Kenya, Katar, Kanada, Kamboçya, Jamaika, İtalya, İsveç, İspanya, Irak, Honduras, Hırvatistan, Gürcistan, Güney Kore, Guatemala, Gine Bissau, Fransa, Filipinler, Fas, Estonya, Endonezya, Ekvator Ginesi, Danimarka, Çekya, Cibuti, Butan, Burkina Faso, Brunei Darusselam, Bosna Hersek, Benin, Belarus, Azerbaycan, Avustralya, Arjantin, Andora, ABD.



Türkiye’ye girişte karantina uygulanacak ülke vatandaşları

PCR istenmeyen ülkelere karşın girişte karantina uygulamasına maruz kalacak ülkeler ise şu şekilde: Afganistan, Brezilya, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka. Bu ülkelerden Türkiye’ye giriş yapan kişilerden en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi sonucu istenecek. Bu sonucu veremeyen ya da verse bile ülkesindeki sağlık şartları sebebiyle ikilemde kalınan kişiler, 14 günlük karantinaya girecek.

Türkiye’den Güney Afrika ve Brezilya’ya olan uçuş yasakları ise sona erdirildi. 

PCR testi zorunlu olan ülkeler

İngiltere, Singapur, İran ve Mısır’dan Türkiye’ye giriş yapan kişiler ise en fazla 72 saat öncesinde yapılmış ve sonucu negatif olan PCR testlerini ibraz etmek zorunda kalacak. İngiltere’den Türkiye’ye gelen yolcuların antijen test sonuçları ya da bağışıklık/aşı sertifikaları ise kabul edilmeyecek.

Bu ülkelerden gelenlere PCR zorunlu

Ayrıca İngiltere, İran, Mısır ve Singapur'dan gelen kişilerden girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecektir. Türkiye uçuşlarını askıya alan İngiltere'den seyahat edecek yolcuların Antijen test sonucu veya aşı/bağışıklık sertifikası kabul edilmeyecek. 

Yorumlar (0)