Zararlarını bilseniz eve sokmazsınız! Sağlıklı zannedilen besinlerin ciddi yan etkileri var!

Yediğimiz yiyecekler sağlığımız için büyük önem taşıyor. Bazı yiyecekler sağlık için oldukça fayda sağlasa da bazıları çeşitli hastalıkların oluşmasına zemin oluşturabiliyor. Özellikle kan şekerini yükselten gıdalar en sık yediklerimiz yiyecekler olarak görülüyor. Bu yiyecekler kan şekerinin bir anda yükselmesine neden olarak ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

SAĞLIK 05.10.2022, 11:28 05.10.2022, 16:47
Zararlarını bilseniz eve sokmazsınız! Sağlıklı zannedilen besinlerin ciddi yan etkileri var!

Yüksek kan şekeri (hiperglisemi) diyabete sebep olan nedenler arasında yer almaktadır. Kan şekerini dengede tutmamak ciddi hastalıkların başlamasına sebep olabilmektedir. Diyabet kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarına sebep olan zamanla körlük ya da uzuvların kesilmesine sebep olabilen ciddi bir hastalıktır. Bunlardan kaçınmak için kan şekerinin dengede tutulmasını sağlamak üzere sağlıklı beslenmek ve aşağıda söz edilen yiyecekler uzak durmak kritik önem taşımaktadır.

Kan şekerini yükselten yiyecekler

Şekerli ve gazlı içecekler kan şekerini hızlı yükseltmekte. Öte yandan şeker yerine içeriklerinde bulunan fruktoz şurubu, obezite, non-alkolik karaciğer yağlanması ve insülin direnci ile yakından ilişkilidir.

Trans yağlar

Trans yağlar, stabilitelerini artırmak amacıyla kimyasal olarak değiştirilmiş doymamış yağlardır. Enflamasyon, abdominal yağlanma, kardiyovasküler hastalıklar ve insülin direnci ile bağlantılılar. 

Makarna, pirinç, beyaz ekmek

Beyaz ekmek, pirinç ve makarna karbonhidrat bakımından yüksek fakat lif bakımından fakir besinlerdir. Bu sebeple tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler. Beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği ve tam buğday pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve kepekli makarna seçmek bu açıdan daha yararlı olacaktır.

Kefir ve meyve aromalı yoğurt 

Meyve aromalı yoğurtlar genellikle yağ açısından düşüktür fakat şeker bakımından yüksektir, bu da daha yüksek insülin ve kan şekeri seviyelerine yol açabilir. Tam yağlı ve sade yoğurt, diyabet kontrolü ile genel sağlık için daha iyi bir seçimdir. Süt ya da kefir içiminde zorlanan bireyler için meyve ile blenderize edilmesi tavsiye edilebilir.

Kahvaltılı gevrek

Yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı kahvaltı, iştah ve diyabet kontrolü için en iyi seçenektir. Bunun tam aksi olarak pek çok kahvaltılık gevrek karbonhidrat açısından yüksek fakat protein açısından fakirdir. Bundan dolayı kahvaltılık gevrek tercih ederken etiket okumak ciddi önem taşımaktadır.

Aromalı kahve 

Glikozun sıvı tüketimi kan şekerimizi, katı formundan daha hızlı yükseltmektedir. Aromalı kahve içecekleri bu açıdan kan şekeri seviyelerini hızlıca yükselttiğinden tüketilmesi önerilmez.

Ek şeker

Bal, reçel, pekmez, akçaağaç şurubu, sofra şekeri kadar işlenmiş olmasa da ek şeker grubundan sayılır. Ek şekerler kan şekeri, enflamatuar ajanları ve kan insülini olumsuz etkiler. Bu şu anlama geliyor ki bal, pekmez vb. besinler de sofra şekeri ile aynı negatif etkilere sahip olduklarından kısıtlı miktarlarda kullanılmalıdır.

Kurutulmuş meyve

Kurutulmuş meyvelerin su oranı düşük olduğundan konsantredirler ve taze meyvelerden 4 kat daha çok karbonhidrat içerirler. Öte yandan kuru meyvelerin boyutları taze meyvelerden daha küçük oluğundan tüketim süreleri de kısadır. Örneğin bir elmayı tüketirken geçen zaman 1 kuru inciri tüketmekten uzun olduğu için elma kan şekerini biraz daha yavaş yükseltmektedir.

Meyve suyu

Meyve suyu sağlıklı bir içecek olarak kabul edilse de, kan şekerine yönelik etkileri gazlı içecekler ve diğer şekerli içeceklere benzer. Meyve suları en az gazlı içecekler kadar şeker içerir. Yüksek fruktoz içeriği, kilo alımını teşvik edebilir, insülin direncini arttırabilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir. 

Yorumlar (0)