Yüzlerce metre uzunluğundaki buz kütlelerinde saklı 28 yeni virüs keşfedildi 

Buzullar üzerinde araştırma yapan bir grup bilim insanı, 15 bin senelik 2 buz kütlesinde 28 yeni virüs türü keşfettiklerini açıkladı. 

SAĞLIK 25.07.2021, 11:50
Yüzlerce metre uzunluğundaki buz kütlelerinde saklı 28 yeni virüs keşfedildi 

Bir haber ajansına göre bir grup bilim insanı, deniz seviyesinden 6700 metre yükseklikte bulunan Guliya buz tabakasını inceledi. Tabakadan bazı buz parçalarını toplayan bilim insanları, bunları laboratuvar ortamlarında analiz etti. 

Buzda sıkışarak hayatta kalmışlar 

Bilim insanlarının araştırmalarına göre örnekleri alınan buzullarda 33 virüse rastlandı. Bu virüslerden 28’inin ise dünya tarihinde daha önce keşfedilmediği ve buz için sıkışarak hayatta kalmayı başarabildikleri belirlendi. 

Bilim insanlarından Zhi-Ping Zhong: “Buzu incelemek için bir arıtma süreci geliştirdik. Bu buzulların yavaş yavaş oluştuğunu ve içeriğinde gaz ile tozların bulunduğunu belirledik. Gaz ve tozun ardından keşfettiğimiz kadarıyla bu buzullar içinde pek çok virüs de birikmiş. Çin’in batısındaki buzulların pek araştırılmadığını ve bizim bu araştırmayı yapmamız gerektiğini hissettik. Virüsler de araştırmamızın bir parçası” 



“Bunlar, zorlu ortamlarda hayatta kalan virüsler” 

Araştırmanın yazarlarından olan Matthew Sullivan: “Bu virüsler, zorlu ortamlarda hayatta kalabilen virüsler. En soğuk ortamlarda bile diğer hücreleri enfekte etmeye yardımcı olabilecek ve onları diğer virüslerden ayıran genlere sahipler.” 

Bilim insanların Zhong ve Sullivan’ın kullandığı arıtma yöntemi Mard, Ay, Atacama Çölü ve buzullardaki virüslerin ve mikropların ayrıştırılıp incelenmesi amacıyla üretilmiş bir sistem. Zhong, bu sistemle keşfettikleri 28 virüsün genetiğinin, uzaydaki virüsler hakkında araştırma yapmak için örnek olacağını aktarıyor. Bu araştırma Çin Bilimler Akademisi Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü ve Ohio Eyalet Üniversitesi Byrd Polar ve İklim Araştırma Merkezi tarafından yürütülüyor. 

Yorumlar (0)