Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyonu dengeleme yöntemleri

Tansiyon yükselmesi psikolojik ve fiziksel etmenlerden dolayı meydana gelebilir. Tuz tüketimi, beslenme şekli ve streste yüksek tansiyonu ortaya çıkarabilir. Ancak günlük yaşantımızı etkileyen yüksek tansiyona karşı evde uygulayabileceğiniz işlemler bulunmaktadır. Peki, yüksek tansiyon neden olur? Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer? İşte yüksek tansiyonun düşürülmesi ile ilgili detaylar…

SAĞLIK 29.08.2022, 10:08 30.08.2022, 11:37
Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyonu dengeleme yöntemleri

Kaygı, bazı hastalıklar, psikolojik etmenler tansiyonun yükselmesine neden olabilmektedir. Tıp literatüründe bulunan karşılığı ise hipertansiyondur. Tanısının konulabilmesi için ilk olarak kan basıncına bakılması gerekmektedir. Kan basıncı 140 / 90mmHg olarak belirlenen insanlara hipertansiyon tanısı konulabilir. Konulur. Peki günlük yaşantımızı etkisi altına alan bu rahatsızlık neden olur? Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer? Birçok kişi bu soruların yanıtlarını arıyor.

Yüksek tansiyon neden olur?

Aşırı tuz tüketimi: Çoğunlukla 45- 50 yaş ve üzeri kişilerin çok fazla tuz tüketmesi yüksek tansiyona zemin hazırlayan alışkanlıkların en başında geliyor. Salataya ve yemeğe döktüğümüz fazla tuz miktarı tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine sebep olmaktadır. Bununla beraber içerisinde yüksek oranda tuz olan yiyecekler tüketmekte yüksek tansiyonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Genetik faktörler: Hipertansiyona etkisi olan faktörler incelendiğinde ailelerin hastalık geçmişine de bakılmaktadır. Yakın akrabada ya da ailede hipertansiyon şikâyeti hikayesi olan kişilerin bu rahatsızlığı yaşama riski diğerlerine göre iki kat oranla daha yüksektir.

Gerekli vitaminlerin alınmaması: Günlük olarak tüketmekte olduğumuz gıdaların içerisinde yer alan vitaminler, tansiyonu dengeleme konusunda insanlara yararlar oluşturmaktadır. Bu gıdaların yeterli olmayacak şekilde tüketilmesi yüksek tansiyonu tetikleyebilir. Özellikle kalsiyum ve potasyum ağırlıklı gıda tüketmeye özen gösterilmelidir.

Yüksek tansiyona ne iyi gelir?

Sarımsak: Tansiyonun yükselmesi durumunda sarımsak tüketmeniz rahatsızlığınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır. Tansiyonun yükseldiği an hasta, sarımsağı tüketecek durumda değilse sarımsak soyulmalı ve koklatılmalıdır.

Tuzsuz ayran: Tansiyonun yükselmesi adına tuzlu ayran tüketilirken, düşürmek için de tam tersi olan tuzsuz ayran içilmelidir. Bununla beraber yoğurt tüketmesi de rahatsızlığı yaşayan kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Nar ve nar suyu: Birçok hastalığa şifa olan nar, tansiyonu düşürmeye de oldukça faydalıdır.

Yüzünü yıkamak: Tansiyonu yükselen kişinin yüzünü soğuk suyla yıkamak kişi de şok etkisi oluşturur. Bu durum tansiyonun düşmesine yardımcı olacaktır. Öte yandan eğer kişi duş alacak durumda ise ılık su ile duş yapmak hastayı rahatlatabilir.

Evde yüksek tansiyona iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler

Evde tüketebileceğiniz besinler ile tansiyonu dengeleyebilirsiniz. Bu gıdalar ise şu şekilde:

Ispanak: Posa kısmı yönünden oldukça zengin olan bu besin bunun yanı sıra kalp sağlığı için koruyucu özelliktedir. Kan basıncını düzene sokar ve magnezyum, folat ve potasyum kaynağıdır.

Yağsız süt: Kan basıncını yüzde 3-10 arası bir oranda düşürmeye yardımcı olan kalp dostu yağsız süt, D vitamini açısından da oldukça zengindir.

Muz: Potasyum denildiğinde ilk olarak akıllara gelen farklı bir besin ise tabii ki muzdur. Tansiyonu dengeleyen muz, rahatsızlığı yaşayanlar için rahatlatıcı gıdalar içerisinde yer almaktadır.

Fasulye: Hangi çeşidini tüketirseniz tüketin fasulye, yüksek lif ve magnezyum içeriği ile kan basıncını düzene sokmaya destek olmaktadır.

Ay çekirdeği: Kan basıncını düzenleyen ve magnezyumdan açısından zengin olan ay çekirdeğini tüketirken dikkat etmeniz gereken konu tuzsuz olmasıdır.

Patates: Birçok kişi tarafından sevilen ve kalp sağlığı açısından da değerli olan iki temel mineral magnezyum ve potasyum kaynağı patates tansiyonu dengeleme konusunda oldukça başarılıdır.

Bitter çikolata: Gerçekleştirilen son araştırmalara göre, günlük olarak 30 gram bitter çikolata yemek, kan basıncınızı aşağı çekme konusunda oldukça etkili.

Soya fasulyesi: Magnezyum ve potasyum açısından oldukça zengin olan diğer bir gıda ise soya fasulyesidir. Ama ay çiçeğinde olduğu gibi soya fasulyesini de tuzsuz şekilde tüketmelisiniz.

Karpuz ve kavun: Yapılan incelemelere göre, özellikle kantalup kavununun 1/4'ü günlük potasyum miktarının yüzde 20'sini yalnız başına veriyor.

Ayran ve limon yüksek tansiyona iyi gelir mi?

Yüksek tansiyonu düzenleyebilmek adına evde limon tüketilebilirsiniz. Damarlarda oluşan tıkanmaya karşı limon suyu çözücü bir özellik gösterecektir. Bunu uygulayabilmek adına bir bardak suya yarım limonu sıkabilirsiniz. Bunun yanı sıra ayran ve yoğurt da yüksek tansiyonu dengeye oturtabilmek adına tercih edilebilir.

Yüksek tansiyon nasıl dengelenir?

Yüksek tansiyonu dengelemek ya da düşürmek adına yaşam şeklinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Bunun için uygulamanız gereken ilk adım beslenme düzeninizi oluşturmak olacaktır. Fazla kilo problemi yaşayanlar adına dengeli beslenme vücut için ideal kiloya gelmenin yanı sıra kan basıncının inmesine de yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra egzersiz yapmak sadece kilo vermeye yardımcı olmayacaktır. Stresin azalmasına ve tansiyonun düzenlenmesine destek sağlayacaktır. Kafein bulunduran içeceklere de sınır getirmelisiniz.

Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişiler tuz tüketimi konusunda fazlasıyla dikkatli olmalıdır. Bunun yanı sıra yemeklerinizde tuz yerine baharat kullanabilirsiniz. Doktor gözetiminde potasyum açısından zengin olan besinleri de tüketebilirsiniz.

Yorumlar (0)