Yüksek kolesterolün göstergesi, tırnaklar

Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Bilal Boztosun, yüksek kolesterol belirtileri arasında soluk tırnakların da var olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 27.05.2022, 16:20
Yüksek kolesterolün göstergesi, tırnaklar

Türkiye’nin başarılı kardiyoloji bölümlerinden birinin başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, üniversite hastanesinde gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yüksek kolesterolün atardamarları daralttığını ifade eden Boztosun, şunları aktardı: “Yüksek kolesterol, atardamarları tıkayan bir hastalıktır. Tırnaklar da dahil olmak üzere vücudun bazı bölümlerine bakıldığında rahatlıkla fark edilebilir çünkü kan akışı tamamen bozulur. Yüksek kolesterol demek, kan akışının bozulması demektir. Bu da tırnaklara kolaylıkla yansıyabilir. Tırnaklarınızın altlarında koyu çizgilerin oluşması, sarımtırak tırnaklar da yüksek kolesterol işaretidir.”

“Yüksek kolesterolün kiloyla ilgili yoktur”

“Yüksek kolesterolün risk faktörleri arasında ilk gelen obezitedir. Ancak yine de normal kiloda ve hatta zayıf olan kişilerde de kolesterol olmayacağı anlamına gelmiyor. Yeterli fiziksel aktivitenin yapılmaması, fast food ve tütün ürünlerinin sık tüketilmesi, trans yağ ile doymuş yağlı yiyeceklerin çok tüketilmesi yüksek kolesterole zemin hazırlar. Aile büyüklerinde yüksek kolesterol, böbrek hastalığı, diyabet, tiroid bezi rahatsızlığı varsa bunlar da etkili olur. Bu hastalığı her etnik kökenden, cinsiyetten ve yaştan insanda görülebilir.”



“Ayaklarda kramp ve uyuşma görülebilir”

“Yüksek kolesterolün bir diğer göstergesi de ayaklarda ve bacaklardaki kramp ve uyuşma hissidir. Bacak atardamarlarınızın tıkanmasıyla birlikte yeterli oksijen vücudunuzun alt kısmına ulaşamaz. Böylelikle bacaklarınızda ağırlık ve yorgunluk hissedersiniz. Yüksek kolesterole sahip insanların çoğu, bacaklarında yanma gibi ağrıdan şikayetçidir. Ayrıca bu hastalığa sahip insanların kollarına ve ellerine de oksijenden zengin kan akışı gerçekleşmeyebilir. Bu da rahatsızlık durumuna, ağrıya ve karıncalanmaya sebep olur. Hastalığın diğer belirtileri arasında sık sık giren kramplar, soluk ten rengi ve iyileşmeyen yaralar da bulunur.”

“Risk faktörleri fazlaysa kolesterol kontrolü yapılmalı”

“Kalp damar hastalıkları açısından pozitif bir aile geçmişi varsa, kişinin hayatında az önce saydığım durumlar varsa, kolesterol seviyesi sık sık ölçülmelidir. Bu hastalığın kadınlarda başlangıcı genellikle 20-45 arasında olurken erkeklerdeki başlangıcı ise 20-35 arasında olmaktadır. Normal kolesterol düzeyine sahip olan kişiler de düzenli takip yaptırmalıdır. LDL kolesterol, trigliserit ve HDL kolesterol düzeyleri ölçülmelidir. Toplam kolesterol seviyesi, kandaki toplam kolesterol miktarıdır. HDL ve LDL kolesterolü de o değerin içindedir. Bir insanda HDL düzeyi çok düşükse, LDL düzeyi de çok yüksekse o insan yüksek kolesterol hastalığına sahiptir.”

Yorumlar (0)