Yoğun bakımlar aşısızlarla doldu: Doluluk yüzde 70'lere geldi

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, "Aşısız hastalar daha çok yoğun bakımda yatıyor. Aşısız hastalarda hastalık, ağır seyrediyor. Maalesef yaşamlarını yitirebiliyorlar.” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 21.08.2021, 12:14 22.08.2021, 17:11
Yoğun bakımlar aşısızlarla doldu: Doluluk yüzde 70'lere geldi

Türkiye Kovid-19 ile mücadele çerçevesinde, aşılama faaliyetlerini hızlandırdı.

Vaka sayıları arttı

Kurban Bayramı tatili ile beraber artan hareketlilik sonrası, vaka sayıları tekrar 20 bin bandını geçti.

Sağlık Bakanı Koca, sosyal medyadan sık sık aşının önemine vurgu yaparken, uzmanlar da rehavete kapılmamaları yönünde vatandaşları uyarıyor.

Uzmanlar, geçtiğimiz sene özellikle ortaya çıkan yoğun bakım doluluk oranının bu yıl tekrar yaşanmaması amacıyla dikkatli olunması çağrısını yapıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Demirkıran, pandemiye yönelik değerlendirmeler yaparak, tedbirlere dikkat edilmediği durumda yoğun bakımlarda artış olacağını ifade etti.

“Yoğun bakımda aşısız hasta daha çok”

Pandemiyle mücadelede son durum hakkında açıklama yapan Türk Yoğun Bakım Derneği   Prof. Dr. Oktay Demirkıran, şunları söyledi:

“Bu defa salgın, farklı bir varyantla karşımıza çıkıyor. Delta ya da Delta Plus varyantına yakalanan hastalar görülüyor. Türk Yoğun Bakım Derneği olarak üyelerimizden ve öteki yoğun bakımlardan gelen bilgiler kapsamında, şu anda yoğun bakımda aşısız hastalar daha fazla yatıyorlar. Aşısız hastalarda hastalık, daha ağır seyrediyor. Ne yazık ki yaşamlarını yitirebiliyorlar. Yaş olarak bunlar, orta yaş grubu. 35-55 yaş arası hastalar, ne yazık ki aşısız olanlarda daha ağır seyrediyor. Yoğun bakım, gerçekten çok zorlu bir süreç, hastalar yattıktan sonra onları kurtarabilmek için muazzam bir çaba harcıyoruz. Onları hayatta tutabilmek için çabalıyoruz. Onlar içeride, hasta yakınları dışarıda inanılmaz bir acı çekiyorlar. Ne hastaların ne de yakınlarının  bu acıları yaşamaması için aşılanmayı mutlaka öneriyorum. Maskeyi ihmal etmesinler, aşı yaptırsınlar.” 

“Maske takmayanlar bizi zorluyor”

Yoğun bakımlardaki doluluk oranlarıyla ilgili açıklamalar yapan Prof. Dr. Demirkıran, "Doluluk anlamında, bazı kentler ciddi anlamda doluluklar olduğunu görmeye başladık. Aldığımız veriler sebebiyle henüz İstanbul’da, bütünüyle dolu ya da yatak yok diyebileceğimiz bir durum yok.  Fakat birkaç hafta öncesine ya da bir ay öncesine oranla farklı bir durumdayız. Yoğun bakımlarımızda Kovid-19 hastaları artmaya başladı fakat çok arttığı bölgeler var. Bu defa hastalık çılgın bir şekilde hasta akışı şeklinde olmuyor fakat gelenler çok ağır olarak geliyorlar. Günlük verilere bakarsak ölümlerin arttığını gördük. Bu durum, hastalığın ne kadar ağır izlediğini gösteriyor. Ne yazık ki ciddi bir rehavet var. Tatil yörelerinde özellikle maske unutulmuş bir halde fakat büyük kentlerde de aynı durum var. Toplu taşımalarda maskesi olmayan kişilerle karşılaşıyoruz, bu durum bizi çok zorlar.  Okulların açılmaya çalışıldığı bir süreçte, duyarlılığı tüm toplum olarak göstermezsek, daha sonra okullar niye açılmıyor diye şikayette bulunamayız. Bu, şu an gözlediğimiz çok ciddi bir sorun” şeklinde konuştu.

“Doluluk yüzde 70’lerde”

Önümüzdeki aylar için endişeli olduklarını belirten ve vatandaşların tedbirleri uygulama anlamında hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade eden Demirkıran, "Ekim - Kasım ayları gibi endişelerimiz var, hastalık artışı olur mu şeklinde. Bu sebeple, bu konuda gerekli bütün hazırlıkları tüm yoğun bakımcı arkadaşlarımız gerçekleştiriyorlar. Pandemi döneminde zaten en büyük problemleri yaşayanlar, yoğun bakımla ilgilenen doktorlar oldu. Yoğun bakımlar doldu, yer bulunamaz oldu. Bu sebeple, buna karşı şu anda tedbirli olmak için hazırız. Geçen sene bu dönemde daha az hasta var gibiydi. Hasta sayısı arttıkça tabii endişeleniyoruz. Günlük vakaların artışı bir sorun fakat bunu engellemenin yolunun olduğunu bilip yapmıyorlar. Enteresan olan bu. Doluluk şu anda yüzde 60-70’ler seviyesinde. Biraz uyarılmak, dikkate almak gerekiyor. Oran artabilir, dikkatli olmak lazım." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)