Yine Çin! Koronadan ölümcül virüs çıktı!

SAĞLIK 30.06.2020, 16:01 30.06.2020, 17:39
Yine Çin! Koronadan ölümcül virüs çıktı!

12 Aralık 2019 tarihinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığı ve "geç açıkladığı" suçlamasıyla karşı karşı kalan Çin bu kez elini çabuk tuttu. Çinli bilim adamları, "yeni tip domuz gribi" tespit edildiğini açıkladı. DSÖ "yeni tip domuz gribi" virüsünün Covid-19'dan daha ölümcül olduğunu duyurdu.

"SARS benzeri" diye tanımlanan ancak geç açıklanan ve bu nedenle başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından suçlanan Çin, Covid-19'dan daha ölümcül bir virüsün varlığını tespit etti.

İlk kez 1960'larda keşfedilen koronavirüs, zaman içerisinde mutasyona uğrayarak 12 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde yeniden görülmüş, 60'lı yıllardakine göre çok daha ölümcül ve yayılım hızı çok daha yüksek olması sebebiyle "yeni tip koronavirüs" olarak adlandırılmıştı. Dünya Sağlık Örgütü ise yayılım hızı ve öldürücü etkisi yüksek bu yeni koronavirüsü, "2019 yılında ortaya çıkan koronavirüs" anlamına gelecek şekilde "Covid-19" olarak isimlendirmişti.

Geç açıkladığı için tüm dünyaya yayıldığı suçlaması ile karşı karşıya kalan Çin, aynı suçlama ile muhatap kalmamak için hızlı davranarak, "yeni tip domuz gribi" virüsü tespit ettiklerini duyurdu.

Yeni nesil H1N1 influenzanın domuzlar tarafından taşındığını açıklayan Çinli bilim insanları, bu virüsün insanlara daha hızlı bulaşabileceğini bildirdi. Çinli araştırmacılar "yeni tip domuz gribi" virüsünün hızlıca mutasyona uğrayıp yeni bir küresel salgın (pandemi) riski oluşturmasından büyük kaygı duyuyor.

Çinli bilim insanları, yeni tespit edilen "domuz gribi" virüsü sebebiyle domuz yetiştiriciliği ile uğraşan, domuz mezbahalarında çalışan ya da bu alanlarla irtibatı olanların durumlarının yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nden ilk açıklama geldi

Konuya ilişkin Dünya SAğlık Örgütü'nden (DSÖ) flaş bir açıklama geldi. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) sözcüsü, Çinli bilim insanlarının yeni çalışmasının okunmaya devam edildiğini ve Covid-19'a karşı kaldırılan gardın indirilmemesi gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü, ilk değerlendirmelere göre "yeni tip domuz gribi" virüsünün, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) daha ölümcül göründüğünü sözlerine ekledi.

2009 yılındaki Meksika salgını

Domuz gribi salgını en son 2009 senesinde Meksika'da görülmüş, virüs ilk tahminlerden daha az ölümcül çıkmıştı. Fakat Çinli bilim insanları yeni tespit edilen influenza virüsünün (domuz gribi) öncekilere göre daha "kötü" olduğunun altını çizdi.

Bilimsel olarak "G4 EA H1N1" ismi verilen virüs şu an geleneksel grip aşılarıyla tedavi edilemiyor. Bilim insanları ihtiyaca göre var olan aşıların tedaviye göre değiştirilebileceğini umut ediyor.

H1N1 Influenza salgınları daha yaygın

"Domuz gribi" olarak tanınan "H1N1 influenza" salgınları Covid-19'dan daha ölümcül. Şu ana kadar dünya üzerinde milyonlarca insan domuz gribinin (H1N1) farklı türleri sebebiyle yaşamını yitirdi.

1912'deki İspanyol Gribi değildi

Tarihte İspanyol Gribi olarak bilinen ve 1912-1920 yılları arasında büyük can kaybına sebep olan virüs de aslında H1N1 virüsü idi.

Resmî rakamlar tutarlılık göstermiyor ancak 500 milyondan fazla insanın etkilendiği salgında 20 ila 50 milyon arasında insanın hayatını kaybettiği genel kanı olarak kabul ediliyor.

Yorumlar (0)