Yetersiz uyku, aşıların etkisini azaltıyor mu?

Yapılan bir araştırma, yetersiz uyku ile aşıların bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi arasındaki doğrusal bağlantıyı ortaya koydu. İşte araştırmanın detayları...

SAĞLIK 14.03.2023, 16:30 Hakan Öksüz
Yetersiz uyku, aşıların etkisini azaltıyor mu?

Gece uykusunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini anlamak için bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırma, hepatit A ve B ile grip aşılarını olan kişiler üzerinde yapıldı. Söz konusu aşıları olmuş kişilerin sağlık durumlarını gösteren raporları içeren 7 çalışma birleştirildi. Tüm bu çalışmalar, yeniden gözden geçirilerek analiz edildi. Araştırmanın sonuçları, "Current Biology" adlı dergide yayımlandı. 

7-9 saat uyuyanlar ile 6 saatten az uyuyanlar karşılaştırıldı

Sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan araştırmada iki farklı grubun antikor düzeyleri karşılaştırıldı. Bunlar, günde ortalama 7-9 saat arasında uyuyan ve en fazla 6 saat uyuyan kişilerdi. Ölçülen antikor tepkilerine göre günde 6 saatten az uyuyanlarda aşıların, bağışıklık üzerindeki etkisinin azaldığı görüldü. 

Kadınlarda bağışıklık ve yetersiz uyuma arasındaki bağlantı daha değişken

Kadınlarda ise yetersiz uyuma ile aşıların bağışıklık üzerindeki etkisi arasındaki bağlantının daha değişken olduğu saptandı. Araştırmanın yazarı Dr. Karine Spiegel, "Araştırmalardan bildiğimiz kadarıyla cinsiyet hormonu, bağışıklık sistemini etkiliyor. İmmünoloji çalışmalarından elde edilen bulgular, bunu kanıtlıyor. Kadınlarda adet döngüsü, doğum kontrol hapları ve menopozun bağışıklığı etkilediği biliniyor. Cinsiyet hormonunun bağışıklık düzeyini ne derece etkilediğini anlamak için daha fazla çalışma yapmak gerekiyor." dedi.

Yetersiz uykunun, Kovid-19 aşılarının koruyuculuğu üzerindeki etkisi

Uzmanlara göre yetersiz uyku, Kovid-19 aşılarının bağışıklığı güçlendirici etkisini azaltabilir. Günde 6 saatten az uyuyan 18-60 yaş grubundaki kişilerin bağışıklık sisteminin, 60 yaşından büyük kişilere kıyasla daha fazla etkilendiği ortaya konuldu. 

Araştırmacı Eve Van Cauter, kaliteli uykunun önemine değindi

Chicago Üniversitesinde görevli Eve Van Cauter, 7-9 saat arasındaki kaliteli uykunun, aşının koruma süresini artırdığına değindi. Aşıların bağışıklık üzerindeki etkisinin herkeste farklı olduğuna vurgu yapan Cauter, "Aşıların sizde nasıl etkiler yaratabileceğini kontrol etmeniz mümkün değil. Ancak uykunuzu kontrol ederek aşıların etkinliğini artırabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)