Yeşil çay mucizesi ömür uzatıyor

Çinli bilim insanlarının araştırmasına göre, haftada en az üç defa yeşil çay içmek kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini azaltıyor ve ömrü uzatıyor.

SAĞLIK 10.01.2020, 09:45
Yeşil çay mucizesi ömür uzatıyor

CNN'in haberine göre, Çin Tıp Bilimleri Akademisi Pekin Birliği Tıp Koleji'nin Ulusal Kalp ve Damar Hastalıkları Merkezi'nde görev yapan araştırmacılar, hayatlarında kalp krizi, felç veya kanser gibi hastalıklara yakalanmayan 100 bin 902 Çinliyi, haftada üç kez ya da daha fazla çay içen "sürekli içiciler" ve hiç çay içmeyen ya da daha az çay tüketenler olacak şekilde iki gruba böldü.

Yedi yılın sonra gerçekleştirilen analizlerde bilim insanları, düzenli çay içen kişilerin kalp hastalığı ve felç geçirme riskinin yüzde 20, bu iki hastalık nedeniyle yaşanan ölümlerin de yüzde 22 azaldığını tespit etti.

Düzenli içenler uzun yaşıyor

Yapılan araştırma, 50 yaşında düzenli çay tüketen bir kişinin, düzenli çay içmeyenlere kıyasla 1,26 yıl daha uzun yaşadı bulgusunu elde etti. 

Araştırmacı Dr. Dongfeng Gu, çalışmayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Alışılmış çay tüketiminin koruyucu etkilerinin erkekler için daha belirgin, kadınlar için ise daha az olduğunu gördük." şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Bu durumun nedeninin araştırmaya katılan erkeklerin, kadınlardan iki buçuk kat daha fazla çay tüketmesi olabileceğini açıklayan Dongfeng, "Çalışmadaki erkeklerin yüzde 48'i, kadınların ise yüzde 20'si düzenli çay tüketiyordu." ifadelerini kullandı.

Dongfeng, yeşil çayda özellikle flavonoid maddesinin bolca bulunduğunu ve bu biyoaktif bileşiklerin kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahip olduğunu vurguladı. 

"Siyah çay için geçerli olmayabilir"

Çay içme alışkanlıklarının bölgeden bölgeye değiştiğine işaret eden Dongfeng, elde edilen bulguların siyah çayın daha popüler olduğu Batılı ülkeler için geçerli olmayabileceğini de belirtti.

Dongfeng, yaptıkları araştırmada, çay içen kişilerin çoğunluğunun yeşil çayı tercih ettiği bilgisini paylaşarak, çalışmaya katılan düzenli içicilerin sadece yüzde 8'inin siyah çay tükettiğini kaydetti.

Yorumlar (0)