Yerli test kiti kullanımda: Covid-19'u 10 saniyede tespit ediyor 

Bilkent Üniversitesi tarafından üretilen yerli Kovid-19 testi “Diagnovir”, kullanıma sunuldu. Test kiti, virüsü 10 saniyede yüzde 99 oranında tespit ediyor. 

SAĞLIK 24.06.2021, 15:50
Yerli test kiti kullanımda: Covid-19'u 10 saniyede tespit ediyor 

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (BÜ-UNAM) tarafından geliştirilen yerli Kovid-19 test kiti “Diagnovir”, kullanıma sunuldu. Virüsü 10 saniye içinde ve yüzde 99 oranında doğrulukla tespit edebilen bu kit, ilk vakanın görülmeye başlamasının ardından kurulan ekip sayesinde geliştirildi.  



Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, test kiti hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Covid-19 salgınında ilk vakanın ülkemizde görülmesiyle birlikte bir ekip kurduk ve bu test kitini geliştirdik. Hızlı şekilde sonuç vermesi için üzerinde çalıştığımız bu test kiti, PCR’ın yerini alabilecek yerli bir ürün. Yalnızca 10 saniye gibi kısa bir sürede sonuç veren kit, başarıyla kullanıma sunuldu. Şu anda üretim sürecine geçtik. Dünyanın dört bir yanından sistemimize talep var. Özellikle havaalanlarında bu testi kullanmak isteyen ülkeler var. Dünyadaki büyük fabrikalar, hızlı sonuç almak açısından bu kiti istiyor. Geçtiğimiz günlerde de Alman Futbol Ligi (Bundesliga) bizimle iletişime geçip sistemi kullanmak istediklerini bildirdi.” 



“Sistem, dünya fuarlarında büyük ilgi gördü” 



Atalar: “Sistem, dünya fuarlarında büyük ilgi gördü. Biz de üniversitemizin mezuniyet törenine gelen öğrencilere ve ailelere bu testi uyguladık. Törenimizde 1200 kişi katıldı. Bu sene ilk kez bu sistemi kullandık.” 



“Güvenilirlik testlerini geçti” 



BÜ-UNAM araştırmacılarından Doktor Bülend Ortaç: “Bu süreci çeşitli uzmanlarımızla birlikte yürüttük. Ekibimizde EA Teknoloji Genel Müdürü Ali Aytaç Seymen, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Erkan Tuncay, Arizona Üniversitesi’nden Erol Özgür ve üniversitemizden bazı araştırmacılar var. Yaptığımız klinik çalışmalara göre bu kitin yüzde 99 oranında doğruluk oayı var. Sistem, nanoteknoloji temelinde işliyor. Klinik çalışmalarımızı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları bünyesinde tamamladık. Böylece sistemin güvenliğini bir kez daha tespit ettik. Sonuçlarımızla birlikte Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne başvurduk ve onayımızı aldık. Sisteme ek olarak sonuçları okuyabilen bir cihaz da geliştirdik. Cihazın da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onayını aldık.” 



“Testi negatif çıkana rozet verdik” 



Ortaç: “Törene gelenlere testimizi yaptık ve negatif çıkanlara sarı rozet verdik. Bu rozeti olanlar törene katılabildiler. Bu şekilde güvenli ortamda olduğumuzu tespit ettik. Buna ek olarak mesafe ve maske kurallarına da uyduk. Testimiz de oldukça kolay şekilde yapılıyor. Ağızdan alınan bir sürüntüyü hızlı test kitine yerleştiriyoruz. Pozitif olması durumunda virüs proteinleri bu kite bağlanıyor ve optik sinyal veriyor. Pozitif hastalarda 5-10 saniye içinde sonuç çıkarken negatif kişilerin testlerini bir daha kontrolden geçiriyoruz ve 20-30 saniye içinde sonuçlarını çıkartıyoruz. Buna karşın PCR testinin hem hata payı yüksek hem de yaptırdıktan birkaç gün sonra anca sonuç alabiliyorsunuz. Hastalar üzerinde kitimizi denediğimizde de PCR’dan daha önce ve daha doğru sonuç aldık.”

Yorumlar (0)