Yerli “sprey aşı” Covid-19 mutasyonuna karşı etkili 

Sağlık Bakanı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın peş peşe duyurduğu “yerli sprey aşı”, klinik test aşamasında. Testlerin sonuçlarına göre ise aşı, mutant virüse karşı etkili. 

SAĞLIK 02.04.2021, 12:18 02.04.2021, 12:23
Yerli “sprey aşı” Covid-19 mutasyonuna karşı etkili 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Bilim Kurulu toplantısında bahsedilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından da duyurusu desteklenen “sprey aşı”, yerli olarak üretilen ilk intranazal aşı olma özelliğini taşıyor.

Şu anda klinik testleri yapılan aşının İngiliz mutasyonuna karşı başarı yakaladığı bilgisi paylaşıldı. Testlerin ve çalışmaların kısa sürede tamamlanacağı ve aşının bu yıl kullanıma sunulacağı belirlendi.

250 milyon doz üretilecek

Yılda 250 milyon doz üretilme kapasitesi bulunan intranazal aşı, ODTÜ Teknokent’te bulunan Nanografi firması tarafından geliştirildi. Bağımsız laboratuvarlarda test edilen aşı hakkında konuşan firma Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli de “aşının mutant virüse karşı etkili olduğunu” aktardı.



Yeni varyantlara karşı hızlı modelleme

Pre-klinik aşaması tamamlanan intranazal aşı, mRNA teknolojisi örnek alınarak yapıldığından yeni oluşabilecek mutasyonlara karşı hızlıca modellenebilecek. Bu nanografik aşı sayesinde oluşabilecek mutant ya da çift mutant virüsler için tekrar yeni formül geliştirilmesine gerek kalmayacak.

Faz-3 sonrası ruhsatı verilecek

Pre-klinik testleri tamamlanan ve şu anda diğer testlerden geçen aşının, Faz-3 aşamasını da başarıyla tamamlaması sonrasında ruhsatlandırılacağı bilgisi verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Deli, ruhsatlandırma çalışmasının da 2021 içerisinde tamamlanacağını öngördüklerini belirtti. 

Yorumlar (0)