Yerli aşının kullanılacağı tarih belli oldu

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, açıklamasında Türk bilim insanları tarafından geliştirilen Türk VLP koronavirüs aşısının 2021’in sonuna kadar kullanıma hazır olacağını söyledi.

SAĞLIK 03.05.2021, 13:49 04.05.2021, 10:05
Yerli aşının kullanılacağı tarih belli oldu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, koronavirüse karşı ilaç ve yerli aşı çalışmaları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

"Aşımız yenilikçi özelliğe sahip"

Yerli aşının yıl sonu itibariyle kullanımda olacağı müjdesini veren Hasan Mandal, yerli aşının yenilikçi özelliğinden bahsetti.

Mandal, "VLP aşımızın özelliği, virüsü taklit ederek insan vücudunu enfeksiyona karşı koruyor. Bugün geldiğimiz noktada 17 projemizin var. Bunların 7 tanesi aşı projesi. Bu 7 aşı projesinden 3’ünde de şuanda önemli bir aşama kaydedilmiş durumda. VLP aşımızın ilk fazında Bakanımız gönüllü olmuştu. Bu hafta sonu ise artık faz-2’ye geçiyor olacağız. Ağustos ayı gibi de faz-3 çalışmamıza başlamayı öngörüyoruz” dedi.

“İlk ilaç Ağustos’ta hazır"

Ağustos ayında koronavirüse karşı geliştirilen iki ilacın kullanıma açılmasını planladıklarını kaydeden Mandal, "Bu sürecin bir diğer aşaması da ilaç çalışmaları. İlaç konusunda da faz-2 çalışmalarına geçiliyor. Bu ilaçlardan birisi Birisi Ankara Üniversitesi'nde diğeri de Bahçeşehir Üniversitesi'nde geliştirilen bir ilaç. Bu ilaçların da hâlihazırda sürdürülen tedavi yöntemlerine oranla çok daha etkili olduğunu açıkça gözlemlediğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.

Yorumlar (0)