Yerli aşıda sona doğru! Bakan Varank duyurdu: “Gönüllü arıyoruz” 

Bakan Mustafa Varank, Türkiye’nin en etkili yerli ve milli Covid-19 aşısının Faz-2 çalışmaları için gönüllü arandığını sosyal medya hesabından duyurdu. 

SAĞLIK 28.05.2021, 10:41
Yerli aşıda sona doğru! Bakan Varank duyurdu: “Gönüllü arıyoruz” 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkemizde geliştirilen yaklaşık 15 aşıdan en etkili olan ve şu anda Kayseri Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde Faz-2 aşamasına geçmeye hazırlanan yerli aşı için çağrıda bulundu.

Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “aşı gönüllüsü” arandığını duyurdu. En az 480 kişinin gönüllü olması gerektiğini belirten Varank, “Benim de gönüllüsü olduğum aşı için yeni gönüllüler arıyoruz.” şeklinde konuştu.



VLP teknolojisi kullanıldı

Yerli aşıda VLP teknolojisi kullanıldı. Bu da aşı olan insanlara, bir doz içinde hem virüsün hem de panzehrin verileceği anlamına geliyor. Bir doz içinde bulunan virüs parçacıkları insan vücuduna enjekte edilecek ve bu şekilde vücudun virüsü tanıması sağlanacak. Ardından aynı dozda vücuda enjekte edilen panzehir ile vücudun virüsü yok etmesi sağlanacak. 

TÜBİTAK iş birliğinde geliştiriliyor 

Yerli ve milli aşının araştırma, geliştirme ve uygulama aşamaları Erciyes Üniversitesi, TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı önderliğinde yapılıyor.  



Faz-1 aşamasında sorun oluşmadı 

Faz-2 çalışması için gönüllü aranan aşının Faz-1 çalışmalarında da 36 gönüllüye aşılama yapıldı. İlk aşamada gönüllülerin hiçbirinde sağlık problemi oluşmadı. 

Yorumlar (0)