Yerli aşıda önemli gelişme: Son aşamaya geçiliyor

Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen yerli aşıda, insan deneylerine başlanırken, Faz-2’nin veri toplama aşaması da tamamlandı ve Bakanlıktan onay gelmesi hâlinde yerli aşıda son aşamaya geçilecek.

SAĞLIK 30.04.2021, 16:58 30.04.2021, 17:30
Yerli aşıda önemli gelişme: Son aşamaya geçiliyor

Türkiye'nin, Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen yerli aşı çalışmaları devam ediyor.

Son aşamaya geçilecek

Erciyes Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmalarda, Şubat ayında başlayan, 250 gönüllüye uygulanan inaktif aşıya ilişkin 9 Nisan’da Faz-2 çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İnal, gönüllülere yapılan aşılardan sonra gönüllülerinin takiplerinin yapıldığını ve, veri toplama safhasının da tamamlandığını aktardı.

Dr. Ahmet İnal, aşılama çalışmalarına katılan gönüllülerin, aşı sonrası 43 gün boyunca takiplerinin yapıldığını belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli aşının 1 yıllık çalışma olan Faz-2 çalışmalarında ilk aşama tamamlandı. Faz-3 aşamasına geçmek için 43. günün verileri lazımdı. Bu verilerin toplama çalışmaları dd tamamlandı. Dolayısıyla Faz-3'e geçmek için bir veri oluşmuş bulunuyor. Toplanan veriler, bakanlık tarafından değerlendirilecek. Bu verilerin değerlendirilmesinin ardından Faz-3 aşamaları başlayacak.”

“Mayıs’ta son aşamaya geçilebilir”

Şu an sürdürülen çalışmalarda kendi değerlendirmelerinde bir problem bulunmadığını söyleyen Ahmet İnal, şunları aktardı:

“'Bu süreçten sonra TÜSEB ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde, aşı çalışmalarının Faz-3 aşamasının Mayıs’ta başlaması bekleniyor. Faz-3 aşısının uygulamasında ierleyen dönemlerde erken kullanım onayının da tedaviye girmesi ihtimali olabilir; tabii ki her şey yolunda gider ve aşı çalışması başarılı olursa.”

“Türkiye’nin her yerinden katılanlar oldu”

Gönüllülerin, yerli aşı çalışmalarına yoğun bir şekilde ilgi gösterdiklerini söyleyen Ahmet İnal, özellikle Faz-2 aşamasına ülkenin her yerinden katılım yaşandığını aktardı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gönüllüler, yerli aşıya çok yoğun ilgi gösterdiler. Mesela; il dışından gelip plasebo çıkan gönüllülerimiz de oldu. Öte yandan karı koca olarak gelen gönüllüler de bulunuyordu. Karı koca gönüllülerden birine plasebo denk geldi kocasına aşı denk gelmiş oldu. Aşı yapılan eşte aşıya ilişkin hiçbir semptom bulunmazken plasebo uygulanmış olan kadının kolunda şişlik oluştu. Psikolojik bir etki düşünebiliriz bunu." 

“Her yan etki aşıyla ilgili değil”

Başka bir gönüllü çifte daha plasebonun denk geldiğini söyleyen Dr. İnal, ikisinin de aşının ardından birçok yan etki yaşadığını ifade etti ve sözlerini şöyle bitirdi:

“Gönüllüler, ‘Bize aşı verilmedi,  yan etkiyi biz nasıl yaşadık?' diye şaşkınlıklarını ifade ettiler. Aşı uygulanmadığı halde yan etki oluşabileceğini de gördük böylece. Zaten plasebonun amacı da bu. Her yan etki de aşıya bağlı ortaya çıkmıyor. Kişi, aşı olarak düşünerek bazı yan etkileri psikolojik olarak yaşadığını görebiliyoruz. Plasebo uygulamasında gönüllüye boş su veriliyor. Bu suya karşı vücudun bir tepki verdiğini düşünün. Normalde biz aşı uyguladığımızda yan etki düşünürüz; kolda şişme ya da kol ağrısı gibi… Demek ki bu yan etki, plaseboya bağlı da ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla insan vücudunda etkisini gösteren yan etki, daima aşıya bağlı olarak ortaya çıkmıyor.”

Yorumlar (0)