Yerli aşıda kritik aşama

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) iş birliğiyle geliştirilen yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın gönüllülerle yürütülen Faz-III aşamasına dair ara neticelerin kısa süre içinde açıklanması öngörülüyor.

SAĞLIK 12.10.2021, 18:22
Yerli aşıda kritik aşama

COVID-19'la (yeni tip koronavirüs) mücadele çerçevesinde ilk çalışmaları Kasım 2020 tarihinde başlatılan yerli inaktif aşı TURKOVAC'ın kullanımı için geri sayıma geçildi.

TÜSEB ve Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen aşının yurt içi ve yurt dışında çok sayıda gönüllünün katılımıyla sürdürülen Faz-III aşamasına dair ara neticelerin çok yakın bir zamanda açıklanması amaçlanıyor. 

Ara neticelerin açıklanmasının hemen akabinde TURKOVAC için TİTCK'a (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) acil kullanım onayı başvurusunda bulunulacak.

Bu sürecin de olumlu neticelenmesi halinde aşının seri üretimine geçilecek. Sağlık Bakanlığı, TURKOVAC'ın seri üretiminin ülkemizde iki tesiste yürütülmesini planlıyor. Aşının en geç 2021 sonunda kullanıma sunulması amaçlanıyor.

Diğer yandan, yine gönüllülerin katılımıyla TURKOVAC ve Sinovac aşılarının 3. doz etkinliklerinin karşılaştırıldığı klinik çalışmanın neticelerinin de Faz-III ile eş zamanlı bir dönemde açıklanması planlanıyor.

Çalışmalar 11 aydır devam ediyor

Türkiye, iki seneye yaklaşan COVID-19 salgınıyla mücadelede salgının yıkıcı etkilerini ortadan kaldırılabilmek adına alınan pek çok tedbirin yanında hızla yerli aşı üretim çalışmalarını da başlattı.

Yerli aşının ilk aşaması olan Faz-I çalışmaları, 5 Kasım 2020 tarihinde devreye alındı.

44 gönüllüye uygulanan Faz-I aşamasının akabinde ilk dozu 10 Şubat tarihinde uygulanan Faz-II çalışmaları ise 250 gönüllüyle yürütüldü ve her iki aşamada da aşı ile ilgili herhangi bir yan etki gözlenmedi.

Türkiye'nin elini güçlendirecek

TURKOVAC'ın etkinliğinin daha geniş bir kitle üzerinde değerlendirilmesini içeren Faz-III çalışmaları ise 22 Haziran tarihinde başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşının 3. fazının ilk doz uygulama programı için Ankara Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, yerli aşının isminin 'TURKOVAC' olduğunu duyurdu.

Koronavirüse karşı aşılama programının yoğun bir şekilde sürdüğü ülkemizde yerli aşı TURKOVAC'ın da kullanıma sunulmasıyla birlikte yeni bir döneme geçilecek, kendi aşısını üreten Türkiye, salgınla mücadelede elini daha da kuvvetlendirecek.

Yorumlar (0)