Yerli aşı TURKOVAC’tan heyecanlandıran gelişme: Faz-3'te sona gelindi

Yerli aşı TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmalarında sona yaklaşıldı. Vatandaşlar, gönüllülük için başvurulara devam ederken yerli aşı hakkında şunları aktardı: “Onlarca senedir aşı üreten ülkeler 1 senede aşılarını kavuştular. Biz bu yarışa sonradan girdik fakat 1,5 senede aşımız kullanılabilir hale geldi. Son 1000 gönüllüye ihtiyacımız kaldı. Bu kişilere de aşıyı yaptıktan sonra TURKOVAC ile ilgili tüm çalışmalar tamamlanmış olacak.” 

SAĞLIK 25.11.2021, 13:32 26.11.2021, 15:10
Yerli aşı TURKOVAC’tan heyecanlandıran gelişme: Faz-3'te sona gelindi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğinde gerçekleştirilen ilk yerli inaktif Covid-19 aşısı TURKOVAC çalışmalarında son aşamaya gelindi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yerli aşının son aşamalarının tamamlanması için son 1000 gönüllüye ihtiyaç olduklarını aktarıyor: “Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne gelen vatandaşlara hatırlatma dozu olarak TURKOVAC yaptık. Son gönüllülerimiz de aşını yaptırdıktan sonra yerli aşıda Faz-3 çalışmaları tamamlanacak.” 



“Aşı konusunda ciddi misyon edindik” 

Yerli aşı hakkında konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Başhekim Prof. Dr. Nurettin Yiyit: “Pandemi döneminde önemli olan hastalanmayı engellemek. Burada aşılama devreye girdi. Aşılama sürecinde hastanemiz ciddi görevler edindi. Aşının geliştirilmesinde ve bunun yapılmasında hizmet veriyoruz. Şu anda TURKOVAC aşısını gönüllülere uyguluyoruz. Hastalarımızın, ölümün soğuk alanına girmesini istemiyoruz. Bunu engellemek bizim misyonumuz. Hem aşıyı üretme hem de aşıyı geliştirme anlamında ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Onlarca senedir aşı üreten ülkeler, üretim anlamında yaklaşık 1 senede aşıya kavuştular. Biz bu aşı yarışına sonradan katıldık. Hatta 1,5 senede aşımızı ürettik. Şu an yalnızca faz aşamasını tamamlayıp aşıyı tescil ettirmek için uğraşıyoruz. 45 günde yaptırılan pandemi hastaneleri, kısa sürede seri şekilde üretilen ventilatörlere ek olarak 1,5 senede kullanılabilecek aşı üretimi yapmak bizim sergilediğimiz en iyi efordu. Ülke olarak vatandaşlarımıza en kucaklayıcı hizmeti veriyoruz.” 



“Kazandığımız yüzde 95’i görmezden gelmeyelim” 

Nurettin Yiyit: “Pandemi döneminde pek çok devletin vatandaşlarına ekonomik destek sağladığı söylenildi. Fakat biz, sağlık alanındaki tüm kazanımlarımızı vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunan bir ülke olduk. Bu, ekonomik yardımın da üzerinde bir kazanımdır. Ekonomik yardım yapıldığını söyleyen ülkelerin vatandaşlar koronavirüse yakalandıklarında aldıkları sağlık hizmetine yüksek meblağlar ödüyorlar. Aşılar bizi iyi koruyor fakat bazı kişilerde bağışıklığı artıramayabiliyor. Rakam olarak küçük örnekleri veriyoruz ancak kazandığımız yüzde 95’lik bir kesim var. Bu kazanılmışlığı az görmemek gerekir. Elimizdeki en büyük silahımız aşı. Bu silahı iyi kullanalım.” 

Yorumlar (0)