Yerinde tespit için bilimsel çalışma yapılacak

Kovid-19 vaka sayılarında en yüksek oranlara sahip Karadeniz Bölgesi’nde artan vaka sayılarının önüne geçilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor.

SAĞLIK 27.02.2021, 15:47 28.02.2021, 15:50
Yerinde tespit için bilimsel çalışma yapılacak

Sağlık Bakanlığının açıkladığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı verilerine göre Karadeniz Bölgesi'nde en yüksek oranların görüldüğü Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'da salgının önlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve KTÜ Farabi Hastanesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydın, yaptığı açıklamada, bölgedeki vaka sayılarının düşürülmesi için alınan ek tedbirlerin önem taşıdığını vurguladı.

“Bu 4 şehirde vaka sayısı neden fazla?”

Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'da diğer şehirlere göre vaka sayılarının 3-4 kat daha fazla olduğunu belirten vaka artışının nedenlerinin tespiti için çalışma başlattıklarını söyledi.
11 aydır diğer bölgeler ile vaka sayılarında doğru orantılı bir süreç geçirilmesine karşın son 1 aydır bu dört şehirde salgının neden daha fazla görüldüğünün merak edildiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu, "Salgın sürecinde vaka sayısı noktasında diğer bölgelerden farklı çıkmadığımız halde son bir ay neden farklı çıktık? 'Son bir ayda bir durum söz konusu olmuştur' diye tahmin ettik. 'Acaba bölgemize özel bir varyant olabilir mi?' diye endişemiz oldu. Virüste biyolojik olarak, bir değişim olabilir mi diye bölgede çalışan arkadaşlarla görüşüp, bir ekip kurduk. Virüsleri izole ettikten herhangi bir varyant şüphesi olup olmadığını ortaya çıkarmaya uğraşacağız" dedi.

“Herkes üstüne düşeni yapmalı”

Salgın yayılımını azaltma konusunda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini kaydeden Aydın, “Eğer nsanlar önlemlere tam olarak uyarlarsa sayıların düşebileceğini öngörüyoruz. Bilimsel çözüm için mücadeleyi başlattık. Ancak insanlarımızın da kurallar çerçevesinde bize yardımcı olması gerekiyor. Bu anlamda Karadeniz Bölgesi'ndeki vakaları Sağlık Bakanlığı da mercek altına almış vaziyette." diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü’nden vatandaşlara "bilinçli hareket edin" uyarısı

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, vatandaşlara çağrıda bulunarak, şehirde yaşayan vatandaşlardan hijyen ve mesafe kurallarına uymalarını istedi. Usta, "Vatandaşlarımız bütün kuralları bilinçli şekilde düşünmeli ve ona göre hareket etmeli." dedi.

“En büyük neden kalabalık buluşmalar”

Bölgedeki komşu illerin sağlık müdürleriyle görüştüklerini belirten Usta, cenaze ve taziyelerdeki kalabalıkların vaka sayılarının artmasına sebep olduğunun, ayrıca misafirliklerde insanların maske ve mesafe kuralına uyulmadığının tespit edildiğini dile getirdi. 

"Maske ve mesafe kurallarına göre hareket edilmeli"

Aşı yapılanların rehavete kapılığını ifade eden Usta, “Aşı olan vatandaşlarımızda dâhil aşıya güvenmeden maske ve mesafe kurallarına uygun hareket etmek zorundadır. Çünkü özellikle bu nedenlerden ötürü temaslı vatandaşların tespitlerinde sıkıntılar yaşamaktayız. Oysa gizlenen her bir temaslı, virüsün başkasına bulaşmasına yol açabilecek potansiyelde kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Bu konunun ciddiyetinin bir şekilde vatandaşlarımızca farkına varılması ve çözüme kavuşturulması gerekiyor." dedi.

Sadece polisle ve yasaklarla insanların bu virüsten kurtulmasının önüne geçmenin çok kolay olmadığını kaydeden Usta,  “Şu anki verilere göre Trabzon ve Karadeniz Bölgesi için 1 Mart belki erken bir tarih olarak görülebilir. Herkesin başına bir polis dikemiyorsun veya her sağlıkçıyı sürekli sahada tutamıyorsun. Vatandaşlar, bu bilinçle hareket ederse sıkıntımız daha az olacaktır." ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)