Yeni yılın ilk günü için beslenme önerileri!

Yılbaşı akşamı davet sofralarındaki yemeklerin cazibesine kapılmamak mümkün değil. Diyelim ki yılbaşı akşamı yemeklerin dozunu biraz kaçırdınız. Ertesi gün bunu nasıl telafi edersiniz? İşte öneriler...

SAĞLIK 27.12.2019, 18:19 27.12.2019, 18:21
Yeni yılın ilk günü için beslenme önerileri!

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Davet sofraları için şimdiden planlar yapılmaya başlandı. Yılbaşı akşamı yemek konusuna ipin ucunu biraz kaçırabilirsiniz. Fakat bunu ilerleyen günlerde telafi edebilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, yılbaşı akşamı sonrası sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin nasıl oluşturulacağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Saat başı su içilmeli

Yeni yılın ilk günü sıvı alımının kontrol edilebilmesi amacıyla her saat başı bir bardak su içilmesi gerektiğine dikkat çeken Çakın, suyun limon, taze nane, salatalık kabuğu veya portakal gibi aroma vericiler ile lezzetli bir hale getirilebileceğini söyledi.

Çakın, öğle ve akşam yemeklerinde un ve krema içermeyen çorbaların tüketilebileceğini belirterek, çorbalara karabiber, pul biber, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar eklenebileceğini böylece metabolizma hızının artırılabileceğini ifade etti. 

Protein bakımından zengin ürünlerin başında gelen ve hayvansal yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin daha lezzetli olması amacıyla restoranlarda tereyağıyla pişirildiğini hatırlatan Çakın, vücudun protein içeren yiyeceklerin sindirilmesi amacıyla normalden daha fazla suya gereksinim duyduğunu kaydetti. Çakın, bu gereksinimi gidermek amacıyla sıvı alımının artırılması gerektiğini aktardı.

Zeytinyağlı sebze yemekleri ile kuru baklagiller tüketilmeli

Çakın, sindirimi kolaylaştırmak amacıyla yeni yılın ilk gününden başlamak üzere birkaç gün öğle ve akşam yemeklerinde et yerine mercimek, nohut gibi bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagilleri veya zeytinyağlı sebze yemeklerini tüketmenin önemine dikkat çekti. 

Bitkisel kaynaklı süt ürünleri tercih edilmeli

Vücuttan yağ atılmasında kayda değer bir role sahip olan süt ve yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarının günde toplam üç su bardağı kadar tüketilebileceğini belirten Çakın,  yarım yağlı süt veya badem sütü gibi bitkisel kaynaklı süt ürünlerinin tüketilmesinin daha faydalı olacağını söyledi.

Yağlı etlerden ve kızartmalardan uzak durulmalı

Çakın, yılbaşı akşamı sofralarının vazgeçilmezi olan mezelerin mayonez gibi yağlı soslar ya da yüksek miktarda tuz veya tuz içeren turşu gibi besinler ile hazırlandığına işaret ederek, meze tüketen kişilerin ertesi gün yağ alımını azaltmak amacıyla yağlı etlerden, kızartmalardan, kuruyemişlerden ve salata soslarından uzak durması gerektiğini kaydetti. 

Taze meyve ve sağlıklı ekmek türleri tüketilmeli

Yılbaşı yemeğinin ardından lezzetli bir tatlı yenilmesi halinde ertesi gün meyve ve hamur işi tüketiminin kısıtlanması gerektiğini aktaran Çakın, özellikle yüksek oranda şekere sahip olan kuru meyveler yerine 1-2 porsiyon (200-250 gram) taze meyve, hamur işleri yerine de çavdar, tam buğday, ekşi maya veya siyez gibi sağlıklı ekmek türlerinin tüketilmesinin daha yararlı olacağını vurguladı. Öte yandan, yağ içeriği nedeniyle makarna ve pilavdan uzak durulmasının, çaya ve kahveye şeker atmaktan kaçınılmasının da önemli bir alternatif olacağına dikkat çekti. 

Bir su bardağı kefir içilmeli

Çakın, yılbaşı akşamı tüketilen yağ, yüksek protein veya alkol içeren tek bir öğünün bile bağırsaklardaki faydalı bakteri sayısını azalttığını belirterek, bu durumun kabızlık, ishal, gaz veya mide rahatsızlıkları oluşturabileceğini söyledi. Bu sebeple yeni yılın ilk günlerinde düzenli olarak her gün bir su bardağı kefir içilebileceği önerisinde bulunan Çakın, evde yoğurt mayalayanların probiyotik yoğurt maya kullanmasının ulaşılan yararı daha üst düzeye taşıdığını kaydetti. 

Dyt. Ceyda Nur Çakın, yılbaşı akşamı sonrası için uyarılarını şöyle sıraladı:

  • Ödem atmak amacıyla sağlıklı ve dengeli beslenme düzenine geçilmeli. Öncelikle hayvansal yağ ile tuz alımının azaltılması, su tüketiminin ise artırılması gerekiyor.
  • Bulyon, hazır çorba, turşu, kavrulmuş kuruyemişler gibi tuz içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemeli.
  • Kahvaltıda tüketilen zeytin ve peynir tuzluysa suda bekletilmeli. Sucuk, sosis, salam, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden kaçınılmalı.
  • Vücut ağırlığı başına en az 30 mililitre su tüketilmeli. 70 kilo olan bir kişinin 70x30 ml= 2100 mililitre su tüketmesi gerekiyor.
  • Her öğünde mevsimine uygun yeşil sebzeler tercih edilmeli. Salatalarda bolca maydanoz, tere, marul, roka ve ıspanak kullanılmalı.
  • Kafein içeren gazlı içecekler ile şeker ve tatlandırıcı ilaveli meyve suları tüketilmemeli.
  • Potasyum bakımından zengin sebze ve meyveler ile bitki çayları ödem atıcı etkiye sahiptir. Salatalık, maydanoz, ıspanak, kivi ve ananas gibi sebze ve meyvelerden oluşan sıvı karışımları ara öğünler için tercih edilmeli. 
  • Günde iki fincan yeşil çay tüketilmesi metabolizmanın hızlanmasına fayda sağlar. Fakat kronik hastalığa sahip olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve hamilelerin bu karışımları tüketmeden önce hekim veya diyetisyenine gitmesi önem arz ediyor.
Yorumlar (0)