Yeni yerli aşı geliyor: 1 dozu 2 yıl koruyacak

Ankara Üniversitesi tarafından TÜBİTAK’ın destekleriyle geliştirilen adenoviral vektör bazlı yerli koronavirüs aşısında Faz-I aşamasına geçildi. Aşıyı geliştiren Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının burun ve ağızdan alınacağını belirterek, "Çok uzun süreli bağışıklık sağlamasını bekliyoruz. Aşılandıktan sonra 2 sene kadar etkili olacak şekilde hazırladık." dedi.

SAĞLIK 27.01.2022, 22:09 29.01.2022, 14:01
Yeni yerli aşı geliyor: 1 dozu 2 yıl koruyacak

Ankara Şehir Hastanesi'ndeki Klinik Araştırmalar Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşı faaliyetlerine Mart 2020 tarihinde başladıklarını ve an itibarıyla klinik aşamaya geldiklerini söyleyerek, aşının ülkemizde geliştirilebilmesinin ve klinik aşamaya gelmesinin çok önemli bir olay olduğunu dile getirdi.

"2 sene kadar koruma sağlayacak"

Bahse konu aşının bütün varyantlara karşı etkin olmasını beklediklerini ifade eden Akbulut, “Tüm varyantlara karşı etkili olmasını bekliyoruz. Klinik çalışmaların ardından kesin sonuçları açıklayacağız. Tasarım olarak daha geniş kapsamlı ve 8 kat daha kuvvetli olacak şekilde geliştirildi. Çok uzun süreli bağışıklık sağlamasını bekliyoruz. Aşılandıktan sonra 2 sene kadar etkili olacak şekilde hazırladık." diye konuştu.

"Salgını bitirecek"

Aşının burundan ve ağızdan kullanılması konusundaki bilgileri aktaran Akbulut, “Söz konusu virüsün burun ve ağızdan vücuda girdiği biliniyor. Vücudumuzun koronavirüse karşı ilk savunma sistemi burun ve ağızdır. Buralarda bağışıklık sağladığımız zaman hastalanmamış oluyoruz. Siz aşılandıktan sonra virüsü başka bireylere bulaştırmıyorsunuz. Mevcut aşılarda böyle bir durum söz konusu değil. Gerçek manada salgını bitirebilecek bir aşı. Faz-II aşamasının ardından burundan ve ağızdan uygulamalara başlanacak." sözlerini sarf etti. 

“Gelecekte oluşabilecek mutasyonları tahmin ettik"

Yurttaşları aşı deneylerine katılmaya davet eden Akbulut, virüsün 2 sene içinde geçireceği mutasyonları önceden tahmin edebildiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Hastalığı geçirmemiş ve aşı yaptırmamış olan 18-59 yaş aralığındaki yurttaşlarımızı bu çalışmaya iştirak etmeye davet ediyorum. Bu aşıyı tasarlarken COVID-19'un olası varyantlarını da hesaba kattık ve bağışıklık oluşturan geni parçalara ayırdık. Olası mutasyonları tasarladık ve ona göre bir yapı dizayn ettik. Bu yapı sayesinde de diğer varyantlara karşı etkili olmasını bekliyoruz. Dünyada buna benzer bir aşı yok."

Yorumlar (0)