Yeni doğan bebekleri kalın giydirmekten kaçının’ 

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Onur Yılmaz, yenidoğan bebeklerin kat kat giydirilmemesi gerektiğini, ifade ediyor. Yeni anne olanların özellikle bu yanlışa düştüğünü belirten Doktor Yılmaz, “Aman üşümesin!” diyerek büyük hatalar yaptıklarını söylüyor. 

SAĞLIK 16.04.2021, 12:40 16.04.2021, 18:01
Yeni doğan bebekleri kalın giydirmekten kaçının’ 

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Onur Yılmaz, yenidoğan bebekler hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. İlk kez anne olanlar dahil olmak üzere pek çok kadının bu yanlışlara düştüğünü belirten Yılmaz, yanlışları düzeltmek için bir ajansa açıklamalarda bulundu.

Yenidoğan bebekler üzerinde yapılan en büyük yanlışın “üşümesin” denilerek kat kat giydirilmesi olduğunu söyleyen Doktor Yılmaz, bebeklerde ter bezlerinin henüz oluşmadığını, bu sebeple de kat kat giydirilen bebeklerin yüksek sıcaklığa maruz kalarak huzursuz olduğunu aktarıyor. Huzursuz olan bebeğin günlük uyuma, beslenme gibi alışkanlıklarda da sorunlar yaşayabileceğini ifade eden Yılmaz, bebeklerin giydirilmesi gereken miktarı açıkladı.



“Büyüklerden bir kat daha fazla giydirin”

Yenidoğan bebeğin, yetişkinlerden, yalnızca “bir kat daha fazla” giydirilmesi gerektiğini söyleyen Doktor, “Siz, anne olarak yalnızca bir kazak giyiyorsanız bebeğinize de bir kazak üstüne yelek giydirmeniz yeterli olacaktır. Ya da bir tişört giyiyorsanız bebeğinize de bir ince kazak üzerine bir hırka giydirmeniz yeterli olacaktır. Bunlardan daha fazla giydirerek yanlışa düşmeyin. Ek olarak bebeğiniz için ince bir eldiven ve ince bir bere giydirmeniz yeterli olacaktır.” şeklinde durumu açıklıyor.



“Vücut sıcaklığını eldiven ve şapka ile dengede tutun”

Yenidoğan bebeklerin, dolaşım sistemi gelişimlerini henüz tamamlamadığını, bu sebeple de ellerinin ve ayaklarının genellikle soğuk olacağını söyleyen Yılmaz, bebeklerin üşüyüp üşümediğini anlamak için kıyafetinin altında kalan karın, sırt gibi vücut bölgesine ve ensesine bakılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, “Eğer ki buraların sıcaklığı uygun seviyedeyse, bebek rahattır. Fakat bu kısımlarda sıcaklık düşükse o halde sıcaklığı dengelemek adına bir bere ve eldiven giydirilebilir” şeklinde ideal sıcaklığın nasıl korunacağını ifade ediyor.

Yorumlar (0)