Yeni bunama hastalığı: LATE

Alzheimer'a çok benzeyen türde yeni bir bunama hastalığı keşfedildi. LATE, Alzheimer’dan daha yavaş ilerliyor ve daha sık 80-90 yaş aralığında görülüyor.

SAĞLIK 26.01.2020, 17:14
Yeni bunama hastalığı: LATE

Tıp alanında çalışan araştırmacılar uzun süredir Alzheimer hastalarında görülen türde proteinleri görmemelerine rağmen, diğer bütün belirtileri taşıyan bunama hastalarına kesin teşhis koyamıyordu.

Yeni keşfedilen LATE adlı nörodejeneretif hastalığın Alzheimer'la benzerlik göstermesine rağmen farklı proteinlerden kaynaklandığı, bu yüzden de Alzheimer'la farklılık gösterdiği tespit edildi.

Journal Brain'in yayınladığı araştırma sonuçları, LATE hastalığına sahip kişilerin sinir hücreleri arasında plakalar oluşmasını sağlayan amyloid beta proteinleri bulunmuyor Fakat buna rağmen bunama belirtileri görülebiliyor.

Alzheimer ilaçları işe yaramıyor

Tek başına ABD'de 1 milyondan fazla kişinin LATE hastalığına sahip olduğu bildiriliyor. Alzheimer teşhisi konan hastaların yüzde 75 'i aynı zamanda LATE hastalığı da taşıyor.

Kullanılan ilaçlara rağmen çoğu Alzheimer hastasında iyileşme görülmeme sebebinin de LATE olduğu ortaya çıktı. Hastalık, TPD-43 adlı proteinin hatalı bir versiyonundan kaynaklanıyor. Hipokampus ve orta frontal girus gibi beynin bellekle ilişkili kısımlarında bulunan ve amigdala gibi yaşamsal dürtü ve hisleri koordine eden yerlerde biriken bu protein, bunamaya yol açıyor. Alzheimer ilaçları LATE'ye neden olan TDP-43 adlı proteinleri etkilemediğinden,LATE hastalarında kullanılan Alzheimer ilaçları etki göstermiyor.

Şu an için kan testleri hastalığa tanı koyabilmek için yeterli değilken, bilim insanları son on yıl içerisinde hafızayla ilgili problemler yaşayan hastalardaki bulguların ileri analizlerini yaptığında, bu bireylerin aslında Alzheimer değil, LATE hastası olduğunu ortaya çıkardı.

Yorumlar (0)