Yeni bir pandemi yolda olabilir: 200’den fazla vahşi hayvan türü, yasa dışı olarak satılıyor 

Yeni bir araştırma sonucuna göre Amazon yağmur ormanlarından toplanan ya da bir şekilde elde edilen 200’den fazla vahşi hayvan türü, Peru’daki halk pazarlarında hem sağlıksız koşullarda hem de yasadışı olarak satılıyor. Belen kentindeki hayvan pazarında çekilen fotoğraflar, hayvanların diri ya da ölü olarak satıldığını tüm gerçekliğiyle ortaya koyarken dünya genelindeki hayvan hakları savunucuları bu olaya bir an önce son verilmesi için eylemlerine devam ediyor. Bilim insanları ise Peru başta olmak üzere hayvanların satıldığı pazarların Covid-19 benzeri başka bir pandemiye yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. 

SAĞLIK 14.10.2021, 14:01 16.10.2021, 11:05
Yeni bir pandemi yolda olabilir: 200’den fazla vahşi hayvan türü, yasa dışı olarak satılıyor 

Uluslararası bir STK tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Amazon ormanlarından toplanan, öldürülen ya da yasa dışı şekilde alınan 200’den fazla vahşi hayvan türü, Peru’nun Belen kentindeki semt pazarı başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yasa dışı olarak satılıyor. Sağlıksız ortamlarda satılan hayvanların bazılarının uzuvları koparılmış, bazıları ise yüzülmüş olarak satılıyor. Bölge halkı için oldukça normal olan bu davranış karşısında hem bilim insanları hem de hayvan hakları savunucuları itirazlarını tek bir ses olarak yükseltiyor. 







Yeni bir pandemi türeyebilir 



Bilim insanları SARS, Ebola, Covid-19 gibi virüslerin hayvanlardan insanlara geçtiğini belirterek bu hayvan pazarlarında da aynı durumun yaşanabileceği ve dünyanın yeni bir pandemi eşiğinde olabileceğini belirtiyor. Yabanı hayvanların virüs taşımak ve insanlara ölümcül hastalıkları yaymak konusunda bir numaralı kaynak olduğunu aktaran bilim insanları, “Riskli durum: Peru’nun vahşi yaşam pazarları hayvanları ve insanları nasıl riske atıyor?” isimli raporda, bu tarz pazarlarda hiçbir önlemin bulunmadığını ve bu durumun insanlar için çok büyük sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor. 







Belen: Peru’nun en büyük açık hayvan pazarı 



Peru’nun Amazon’dan getirilen hayvanların satıldığı en büyük açık hayvan pazarı olarak bilinen Belen pazarında hayvanlar ya et olarak tüketilmesi için ya içinin doldurulması ve dekoratif olarak sergilenmesi için ya da postlarından kilim yapılması için satılıyor. Rapora göre bu pazar başta olmak üzere dünya genelinde açık hayvan pazarında satılan hayvanların 10’da 1’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerden oluşuyor. 







Hayvanlar, işkencelere maruz kalıyor



Hayvan pazarında çekilen fotoğraflarda canlıların kafalarının, kollarının ve pençelerinin kesildiği; derilerinin yüzüldüğü, iç organları, üst üste yığılmış etleri, kurutulmuş veya doldurulmuş canlılar görülüyor. Pazarda canlı olarak kesilen hayvanların ise çeşitli işkencelere maruz kaldıkları iddia ediliyor. 







Batıl inançlar, hayvanlara yönelik talebi artırıyor 



Raporda sunulan “hayvanların satılmasının sebepleri” arasında alternatif tıp ve batıl inançlar gösteriliyor. Bazı inançlar ve sözde tıbbi uygulamalar ise şu şekilde: 

  • Yunusların gözleri ve cinsel organlarının şans getirdiği ve etkisi oluşturduğu düşünülüyor. 
  • Sarı ayaklı kaplumbağaların kurutulmuş kafaların ve tembel hayvanların kurutulmuş pençelerin, erkeklerin kıskançlıklarını yatıştırdığı düşünülüyor. 
  • Tapir çivileri, vücuttaki kanamaları durdurmak için kullanılıyor. 
  • Armadilloların kuyrukları ise iç kulak ağrısını sözde tedavi ediyor. 

“Bu insanlar için pazara gelmek zorunluluk” 



Araştırmayı yapan STK’nın vahşi hayvanlar sorumlusu Gilbert Sape, konuyla ilgili şunları aktarıyor: “Hayvanların organlarından şifa geçtiğini düşünen kişiler için bu tarz hayvan pazarlarını ziyaret etmek ve buralardan alışveriş yapmak bir tür zorunluluk. Aynı zamanda bölge halkının en büyük geçim kaynaklarından biri de bu hayvanları bir şekilde satmak. Fakat yine de satıcılar, bu hayvanları ve bölgedeki insanları hastalık ihtimalinden uzak tutarak satış yapmalılar.” 







“Hayvanların satılma sebebi, lüks ürün isteyen müşteriler” 



Sape: “Vahşi hayvan pazarlarındaki ürünlerin satılma sebebi, düşük gelirli vatandaşların bir şekilde lüks ürünler satın almak istemesi. Burada satılan egzotik evcil hayvanlar, bölge halkı için lüks sayılıyor. Ayrıca ürünler, denizaşırı talebi karşılıyor ve geleneksel ilaç ticaretini de sağlıyor. Bu durum da hükümetlerin ne sebeple sınır ötesi vahşi hayvan ticareti yaptıklarını net şekilde açıklıyor. Öte yandan bu pazarlar, halkın sağlığı için adeta bir kumar. Ölümcül olan bu kumar, kirli kafeslerle, hayvan leşleriyle insanlara sunuluyor. Bu hayvanların her birinde tedavi edilmeyen hastalıklar ya da çeşitli virüsler olabiliyor. Hayvan pazarları, pandemik hastalıkların başlangıç noktası konumunda. Bunun en güncel örneği ise milyarlarca insanın hayatını mahvetmeye devam eden Covid-19.” 







Vahşi hayvanların satışı yasa dışı ama korkan kimse yok 



Peru başta olmak üzere dünya genelindeki pazarlarda vahşi hayvanların satışını yapmak yasa dışı. Ülkelerin polisleri, bu faaliyetleri durdurmakla görevliler fakat Perulu yetkililer, bunu engellemenin çok zor olduğunu ifade ediyor. İnsanların para kazanmak için bu tür yollara başvurduğunu ifade eden yetkililer, satıcıların sabit tezgahlarının olmadığını ve sürekli farklı yerlere tezgah açtıkları için kendilerini durdurmanın neredeyse imkansız olduğunu aktarıyor. 







Birleşmiş Milletler konuyla ilgili harekete geçti 



Rapora göre Birleşmiş Milletler’in, ülkelere yönelik “İnsan tüketimi için ölü veya canlı hayvan satan pazarların yasaklanması, gelecekteki olası salgınları önleyecektir.” ifadesi sayesinde pek çok ülkenin yönetimi pazarların kaldırılması için harekete geçti. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 2015 senesinden bu yana Belen pazarındaki güvenliği artırmak için yetkililerle çalışıyor. Fakat hayvanlardan yayılan hastalıkların, insan sağlığını da tehdit etmesi sebebiyle daha fazla önleme ihtiyaç duyuluyor. Bugüne kadar BM ve DSÖ’den yapılan uyarılara rağmen bu tarz pazarlar hakkında çok az yol kat edilmiş durumda.  



Ayrıca raporda aktarılana göre Belen bölgesi, Covid-19 karantinasından yeni çıktı. 















































Yorumlar (0)