Yeni araştırma: Uykusuzluk ve stresle nasıl başa çıkıyoruz?

Huawei ve bağımsız bir araştırma firması olan IPSOS, Türkiye'de bireylerin stresle ve uyku problemleriyle nasıl başa çıktığını ortaya koyan geniş kapsamlı bir araştırma yayımladı.

SAĞLIK 02.12.2020, 16:10 02.12.2020, 16:20
Yeni araştırma: Uykusuzluk ve stresle nasıl başa çıkıyoruz?

Son zamanlarda özellikle koronavirüs salgınından ötürü stres seviyemizin bir hayli artması genel bir toplum problemi haline geldi. Huwaei ve bağımsız araştırma firması IPSOS tarafından, Türkiye'denin stres ve uyku sorunlarını açığa çıkartan yeni bir araştırma yayınlandı.

Huawei'nin yaptığı araştırma açıklamasında, 18-45 yaşları arasında bir demografik aralığın hedef kitle olarak seçildiği kaydedildi. Araştırmaya dahil olan kişilerin yüzde 22'lik kesiminin uyku sorunlarının bulunduğu, yüzde 31'lik kısmının ise son birkaç ay içerisinde uyku problemlerinde artış meydana geldiği kaydedildi.

Yüksek bir stres seviyemiz var

Araştırmaya dahil olan kişilerin yüzde 77'lik bir kısmı aynı zamanda yüksek ve orta derecede stres altında olduğunu söylerken, kişilerin sağlık sorunları ve bu stres kaynağının yüzde 29'unu, akrabalarının veya yakınlarının ise sağlık sorunlarının yüzde 21'lik bir stres oluşturduğu ifade edildi.

Çoğunlukla dizi ve film izliyoruz

Araştırma sonuçlarında, katılımcıların yüzde 94'lük kesiminin stres ile başa çıkmak amacıyla TV'de bir film veya dizi izlemeyi seçtiği görüldü. Yüzde 92'lik kesimin ise gün içinde sadece kendilerine ait bir zaman dilimi oluşturmaya çalıştıkları, yüzde 93'lük kesimin ise müzik dinlemenin kendilerine iyi geldiğini düşündüğü görüşüne yer verildi.

En çok şikayet uyku bozukluklarından...

En fazla şikayetçi olunan konuların başında ise, yüzde 53'lük oranla enerjisizlik ve yorgunluk, yüzde 44'lük oran ile ise uyku bozuklukları yer alıyor.

Katılımcılara uykuya ilişkin spesifik olarak nasıl sorunlar yaşadıkları sorulduğu zaman ise yüzde 71 oranıyla yorgun bir şekilde uyanma, yüzde 64 oranıyla gün içerisinde uykusuzluktan dolayı yorgun olma ve bütün bunlara rağmen gece uykusunda yüzde 57'ye uyuyabilme konusunda sorunlar yaşandığı söylendi.

Az uyumanın veyahut kalitesiz bir uykunun yaşamını etkilemediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 4'lük kesimi oluşturuyor.

Uyku sorunlarına çözüm olarak ne yapılıyor?

Bununla birlikte katılımcılara uyku sorunları yaşadıklarında başa çıkmak amacıyla ne yaptıkları da soruldu. Yüzde 83'lük kesim gün içinde şekerleme ve kestirme yapmaktan uzak durmaya çabaladıklarını yüzde 77'lik kesim ise uyku öncesinde çay ve kahve içmeyi kestiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)