Yeni araştırma: C vitamini Kovid-19'a karşı etkili mi?

Dünya genelinde gerçekleştirilen 12 klinik araştırmanın neticesinde, damardan C vitamininin verilmesinin Kovid-19 tedavisi sürecinde kandaki oksijen seviyesini artıracağı, hastanede kalış süresini azaltabileceği ve iltihabı azaltabileceği açıklandı. Bilim insanları, C vitamininin Kovid-19'u engellemeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya destek olabileceğini ve hastanelerde standart bir tedavi olması gerektiğini belirtirken, Çin'in Wuhan şehrinde gerçekleştirilen çalışmada, C vitamininin belirtisi olan Kovid-19’dan iyileşme oranını yüzde 70 artırdığı keşfedildi.

SAĞLIK 01.11.2021, 12:13 05.11.2021, 10:01
Yeni araştırma: C vitamini Kovid-19'a karşı etkili mi?

Dünyanın farklı yerlerinden bilim insanlarının gerçekleştirdiği klinik çalışma neticesinde C, vitaminin şiddetli Kovid'i engellemeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya destek olabileceği belirtildi.

Life dergisinde yayınlanması planlanan 12 klinik araştırmanın neticesinde, söz konusu vitaminin damardan verilmesinin iltihabı azaltabileceği, kanda bulunan oksijen seviyesini artıracağı, hastanede kalış süresini azaltabileceği belirlendi.

“İyileşme oranını ciddi %70 artırıyor”

Çin'in Wuhan şehrinde gerçekleştirilen araştırmada, C vitamininin, plaseboya oranla Kovid-19 enfeksiyonunun iyileşme oranını yüzde 70 oranında artırdığı açıklandı.

Yeni Zelanda Otago Üniversitesi’nden araştırmaya katılan bilim insanı Anitra Carr, "Kritik hastalar için 6-24 gram günlük doz C vitaminin damardan verilerek uygulandığı denemeler, hastaların Kovid-19 ile mücadelesini artırıp, oksijen oranını artırması ve hastanede kalma süresini azaltması gibi pozitif etkiler gösterdi” açıklamasını yaptı.

“20 tane portakalda 1 gram C vitamini bulunuyor, bu yeterli değil”

Araştırmacılar, 20 portakalın 1 gram C vitamini sağladığını, bu sebeple bu oranın yeterli olmayacağını söyleyerek takviyeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Araştırmada, Kovid hastalarının yüzde 70-80'inde C vitaminini konsantrasyonlarının oldukça düşük olduğu ve birkaç gram vitaminden faydalanabilecekleri iddia edildi.

Çalışmaya Londra'daki Imperial College Tıp Fakültesi'nden katılan ortak yazar Dr. Marcela Vizcaychipi, hastaların C vitamini seviyesini kontrol etmenin bütün hastanelerde standart bir uygulama olması gerektiğini söylerken, iyileşmeyi optimize etmek amacıyla uygun bir doza ihtiyaç olduğunu aktardı. Vizcaychipi, "Eser elementlerin (Magnezyum, sodum, sülfür, potasyum vb.), elektrolitlerin ve D ve C dahil olmak üzere vitaminlerin değiştirilmesi gibi konuların kapsandığından emin olmamız lazım. Bunun standart bir uygulaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)