Yeni araştırma: BioNTech’in enfeksiyonu önleme etkinliği 6 ay sonra düşüyor

ABD’de yayımlanan yeni bir araştırmaya göre 3,4 milyon kişi üzerinde araştırma gerçekleştirildi ve BioNTech aşısının enfeksiyona karşı koruma yeteneğinin ilk ayında yüzde 88 seviyesinde olduğu fakat beş ayın ardından yüzde 47 düzeyine düştüğü bildirildi.

SAĞLIK 05.10.2021, 14:44
Yeni araştırma: BioNTech’in enfeksiyonu önleme etkinliği 6 ay sonra düşüyor

Türkiye’de halihazırda kullanılmakta olan Pfizer-BioNTech aşısına ilişkin yeni bir araştırma paylaşıldı.

Önemli tıp dergilerinden olan The Lancet’te yayımlanmış olan bir çalışmada yapılan aşının koronavirüse ilişkin koruma yeteneğinin ilk ayda yüzde 88 düzeyinde olduğu, peşinden beş ay sonra ise yüzde 47 düzeyine düştüğü kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kaliforniya bölgesinde yaklaşık olarak 3,4 milyon kişi üstünde gerçekleştirilen çalışmada, aşının ilk kullanıma açıldığı Ağustos 2020 ve Ağustos 2021 tarihleri arası incelendi ve aşının can kaybı ile hastaneye yatışa ilişkin etkinliğinin daha bulaşıcı olduğu belirlenen Delta varyantına karşı dahi en az altı ay boyunca yüzde 90’ın üstünde olduğu ifade edildi.

Yapılan çalışmada Delta varyantına ilişkin etkinliğin ilk ayın peşinden yüzde 93 seviyesinde olduğu, dört ayın ardından ise yüzde 53 seviyesine düştüğü ifade edilirken diğer koronavirüs varyantlarına karşı etkinliğinin ise yüzde 97’den 67’ye düştüğü ifade edildi.

Pfizer: Aşı varyantlara karşı da etki gösteriyor

Pfizer’ın kıdemli başkan yardımcısı ve baş sağlık görevlisi Luis Jodar ise, “Varyantlara özel analizimiz, aşının Delta da dahil olmak üzere mevcut bütün endişe verici türlere karşı da etkili olduğunu ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde de Amerika Birleşik Devletleri Stanford Üniversitesi ile Emory Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmada, iki doz Pfizer-BioNTech aşısını olanların bağışıklığının 7 ayın ardından azaldığı belirlenmişti.

Yorumlar (0)