Yeditepe Üniversitesi aşı karşıtı sempozyumu iptal etti!

Özellikle Türkiye'de aşı karşıtlığının yükseldiği şu dönemlerde Yeditepe Üniversitesi'nin düzenlemek istediği aşı karşıtı sempozyum büyük tepki çekmişti. Gelen tepkiler üzerine Yeditepe Üniversitesi sempozyumdan vazgeçti.

SAĞLIK 14.02.2020, 09:22 14.02.2020, 09:33
Yeditepe Üniversitesi aşı karşıtı sempozyumu iptal etti!

Yeditepe Üniversitesi'nde sempozyum düzenlemek isteyen aşı karşıtlarına, üniversite yönetimi yer tahsis etmedi. "I. Uluslararası Aşı Gerçekleri Sempozyumu"nu organize etmek isteyen kişinin müzisyen ve ses mühendisi olduğu ortaya çıktı.

Türkiye'de aşı karşıtlarının sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Uzmanlara göre 2016 yılında aşı yaptuırmayı reddeden aile sayısı 11 bin iken, günümüzde bu sayı 50 bine yaklaşmış durumda. 2018'de 662 kızamık vakası görülürken, bu sayı geçtiğimiz aralık ayında 2666'ya ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve bilim insanları tarafından aşı karşıtlarının uzman olmadığı uyarısında bulunulurken, aşı karşıtı kişiler halkı yanlış şekilde bilgilendirmeye devam ediyor.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, aşı karşıtlarının büyük tepki toplayan son girişimi, 8 Mart tarihinde düzenleneceği duyurulan "I. Uluslararası Aşı Gerçekleri Sempozyumu" oldu.

Halkı yanlış bilgilendiren aşı karşıtlarının düzenlemeyi planladığı "I. Uluslararası Aşı Gerçekleri Sempozyumu" çeşitli tepki ve tartışmalara neden olurken; sempozyumun organizasyonu için çalışan ve konuşmacı olarak katılacak kişilerin hiçbir uzmanlığı olmayan ve bilimsellikten uzak kişiler olduğu ortaya çıktı. Müzisyen ve ses mühendisi Su Asaad'ın ( Somuncuoğlu) organize ettiği "I. Uluslararası Aşı Gerçekleri Sempozyumu"nun 8 Mart tarihinde Yeditepe Üniversitesi'nde gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Sempozyuma katılım ücretinin 100 lira olduğu belirtilirken, toplam katılım ise 200 kişiyle sınırlandırılmıştı. Ancak Yeditepe Üniversitesi, sosyal medyada artan tepkiler sonrası aşı karşıtı sempozyumu onaylamadıklarını ve bu etkinlik için yer tahsis etmeyeceklerini duyurdu. Su Asaad ( Somuncuoğlu) ise sosyal medya hesabı üzerinden, sempozyumun başka bir yerde düzenleneceğini söyleyerek, "Sempozyum iptal değil. Ayni tarihte yapılacak. Sadece yerinde değişiklik olma durumu var" ifadelerini kullandı.

Aşı karşıtı bir internet sayfası kuran ve sempozyum düzenlemeyi planlayan Asaad, aslında bir müzisyen ve ses mühendisi. Tıp üzerine eğitimi bulunmayan Asaad, kendisini şu ifadelerle tanıtıyor: “2008'de Bilgi Üniversitesi Ses Teknolojileri bölümünden, 2010'da Los Angeles SAE Enstitüsü Ses Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Natalie Cole, The Cranberries, Alan Parsons ve Burhan Öcal gibi ünlü sanatçılarla çalıştı."

Büyük tepki toplayan belgeselin gösterimi yapılacak

Sempozyum kapsamında bilim dünyasının büyük tepki gösterdiği, aşı karşıtı iddiaların bulunduğu "Vaxxed" adlı belgeselin gösteriminin yapılacağı da duyuruldu. Söz konusu belgesel film, tıp dünyası tarafından "Amerikan sahte bilim belgeseli" olarak görülürken, belgesel film, aşıların otizme yol açtığı iddialarına dayanıyor.

Aşı karşıtı sempozyumun konuşmacıları kimler?

Aşı karşıtı sempozyumdaki konuşmacılar arasında AIDS'in reddiyle ilgili kampanyalar yürüten TV programı sunucusu Joan Shenton, HPV aşısının yan etkileriyle ilgili bilimsel olmayan açıklamalarıyla tanınan antropolog Mario Lamo Jimenez ve kendisini "Homeopati uzmanı" olarak tanıtan Dr. Hasan Gökhan Şentürk gibi isimler yer alıyor. Aşı mağduru olduğu iddia edilen Lucy Hinks'in babası Steve Hinks'in ise, "Uyanık olmanın yeterli olmadığı bir zaman geliyor. Ayağa kalkmaya ve gerçeği savunmaya çağrılıyoruz!" başlıklı bir konuşma yapması planlanıyor.

Yorumlar (0)