Yazın bağışıklığı meyve ve sebzelerle yüksek tutmak mümkün

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, yaz aylarında bağışıklığı yüksek tutmanın öneminden ve bunun nasıl yapılabileceğinden bahsetti: “Likopen, mineral ve vitamin ihtiyacı karşılanmalı.” 

SAĞLIK 28.06.2021, 11:32
Yazın bağışıklığı meyve ve sebzelerle yüksek tutmak mümkün

Beslenme ve diyet uzmanı Tuğba Küçük, yaz mevsiminde beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte bağışıklık sisteminin düşebildiğini fakat bazı meyve ve sebzeleri tüketerek bu düşüşün engellenebileceğini bildirdi. 

“Likopen, mineral ve vitamin bakımından zengin ve antioksidan kapasitesi yüksek olan yaz meyve ve sebzeleri tercih edilmeli. Örneğin bu tarife karpuz uyuyor. İçeriğinde antioksidan ve bol miktarda C vitamini var. Kanser türlerine karşı da etkili olan bu meyvenin bir diğer eşi de erik. Erik, anti-aging özelliğe sahiptir yani yaşlanma karşıtıdır.” 

“Kayısı, akciğer kanserine karşı ilaç niteliğinde” 

Küçük: “Kayısıda bol miktarda bulunan betakaroten, akciğer kanserine karşı ilaç niteliğinde. Aynı zamanda kataraktın ve kalp hastalıklarının önlenmesine de yardımcı. Şeftali, idrar sökücü ve sindirim sistemi dostudur. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Çilek de kanser karşıtı olan meyvelerden biridir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarını giderir. Ayrıca sigara dumanının etkilerini azaltır ve yüksek ateşi düşürür. Cilde canlılık verir ve diş taşlarının oluşmasını engeller.” 



“Kiraz, kum ve taşı önlüyor” 

Küçük: “Kiraz, böbrek taşı ve kumunu önler ve böbrekteki zararlı maddelerin hızla atılmasına yardımcı olur. Vişne de aynı görevi görmektedir. Ayrıca susuzluğu giderir ve ateşi düşürür. Üzümün hem çekirdeğinde hem de kabuğunda 20 farklı antioksidan bulunur. Böbrekleri ve kalbi uyararak daha düzenli çalışmalarını sağlar. Karaciğeri temizler. Üzümlerin tümü çekirdekleri ve kabuklarıyla yenmelidir.” 

“Kalbin dostu enginardır” 

Küçük: “Yaz aylarında sebze tüketimi de oldukça önemli. Örneğin patlıcan, sinirleri yatıştırır ve kalp çarpıntısını önler. Pankreas ve karaciğer koruyucusudur. Vücut ödemini atar. Kalbin dostu ise enginardır. Enginar, yorgunluğu giderir ve kanı temizler. Vücudu toksinlerden arındırır ve kalp kaslarını kuvvetlendirir. Semizotu, kanı temizler ve sinir krizlerini yatıştırır. Beyin yorgunluğunu önler. Domatesi özellikle yaşlılar tüketmelidir çünkü hem zihinsel hem de bedensel sağlığı korumaya yöneliktir. Kanser riskini azaltır. Hafızayı destekler.” 



“Kabak, yaşlı ve hasta diyetlerinde tüketilmeli” 

Küçük: “Kabağın sindirimi oldukça kolaydır. Bu sebeple yaşlı ve hasta diyetlerinde kullanılır. Pek çok kanser türüne karşı korur. Kırmızı soğan da kansere karşı savaşan bir diğer sebzedir. Enfeksiyonlara karşı da koruma özelliği vardır.” 

Yorumlar (0)