Yaza formda girmek isteyenler için işte diyet sırları…

Bahar mevsimin gelmesiyle birlikte yaz aylarına daha formada girmek isteyenler telaşa kapılmış durumda. Hem sağlıklı beslenmek hem de kilo vermek isteyenler şimdiden nasıl formada kalmaları gerektiğini araştırıyor. Biz de yaz aylarına formda girmek isteyen okurlarımız için Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’la bir röportaj yaptık. İşte yaza formda girmek isteyenler için işte diyet sırları…

SAĞLIK 26.05.2022, 19:14 29.05.2022, 16:55
Yaza formda girmek isteyenler için işte diyet sırları…

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun, yaz aylarına sağlıklı beslenerek daha formda girmek isteyenler için diyet sırlarını açıkladı. Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını röportajımızda bulabilirsiniz.

Elif Hanım, yaz aylarının kapıya dayanması ile özellikle kadınlarda bir telaş başladı. Bugünlerde herkes sağlıklı, kalıcı ve en önemlisi de hızlı kilo vermenin derdinde. Peki bu dönemde kalıcı ve hızlı kilo vermek mümkün mü?

Kişilerin beden ağırlığına bağlı olarak kilo verme hızı değişkenlik göstermektedir, dolayısıyla hedeflenen kilo kaybı ne kadarsa doğru zaman planlaması yapılması gereklidir. İdeal kilo sınırlarında olan bir bireyin 5 kg vermesi ile obezite sınırlarında olan bir bireyin kilo verme hızları yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyleri bakımından da farklılık gösterebilmektedir.

Hızlı kilo vermenin püf noktaları nelerdir?

Öncelikle diyete sadakat! Bunun dışında, su tüketiminin günlük en az 2,5 litre olması, meyve ve sebze tüketiminin günlük beş porsiyona yükseltilmesi, dost karbonhidratların tercih edilmesi de püf noktalar arasında. Ayrıca terk edilmesi gereken besinler var. Bunlar; özellikle doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekler ve şeker içeriği yüksek olan besinlerdir. Örneğin hamur işleri, tatlılar, atıştırmalıklar, kek, pasta börek, çörek, beyaz undan hazırlanmış bütün sağlıksız ve besleyici değeri düşük gıdalardan, asitli gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.

"Yaz mevsiminde, kilo vermek isteyenlerin farkındalığı ve motivasyonu artıyor. "

Yaz aylarında daha hızlı kilo verilebileceği söyleniyor. Peki, bu doğru bir bilgi mi?

Aslında kilo vermenin herhangi bir mevsimi ve özel bir zamanı tabii ki yok fakat yaz aylarının gelmesiyle beraber kıyafetler inceliyor, sosyal aktiviteler artıyor ve sıcaklardan dolayı fazla kilo daha da rahatsızlık hissi veriyor. Bireylerin farkındalığı ve motivasyonu artıyor, bu durum da kilo verme isteğini artırıyor

Yaz meyveleri kış meyvelerine göre daha çok seviliyor ve tüketiliyor. Bu anlamda meyve porsiyon kontrollü nasıl olmalı?

Diyabet hastaları hariç genel meyve tüketimi günlük üç ile beş porsiyon civarında olabilmektedir. Örneğin; günlük 500 gr veya üzerinde karpuz tüketmek, besleyici özelliği düşük diğer gıdaları tüketmekten daha masumdur.

"Akdeniz tipi beslenme yaşam kalitesini arttıran oldukça sağlıklı bir beslenme modelidir. "

Siz yaz mevsimde hangi tip beslenme modelini tavsiye ediyorsunuz? Yaz aylarında neler yemeliyiz?

Akdeniz tarzı beslenme modeli bizim için her zaman kabul görmüş, sağlığa ve yaşam kalitesine etkisi en iyi olan beslenme modelidir. Bu beslenme modelinde ağırlıkla baklagiller, tam tahıllar, zeytin yağı, deniz ürünleri, kabuklu kuruyemişler daha fazla bulunmaktadır. Akdeniz tipi beslenmede doymuş yağ ile basit karbonhidrat oranı daha düşüktür ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Ayrıca birçok hastalığa karşı da koruyucudur.

Aynı zamanda yaz aylarında zeytinyağlı tüketiminin artması, hafif gıdaları yönelim, kızartmalardan uzak durulması, hamur işlerinden uzak durulması daha çok meyve ve sebze tüketiminin artması kırmızı et tüketiminin azaltılması yaz aylarında önemlidir.

Yaz aylarında en çok karşı koyulamayan besin kaynaklarından biride soğuk içecekler. Kilo verme sürecince hangi soğuk içecekleri tercih etmeliyiz?

Soğuk içeceklerden özellikle sütle hazırlanan şekersiz kahveler veya soğuk çaylar daha sıklıkla tercih edilmekte. Bununla beraber ayran, cacık gibi içecekleri soğuk hale getirebiliriz veya farklı tarifler deneyebiliriz. Hem ferahlatıcı hem ödem atıcı bir çay tarifi verelim: Demlenmiş ve soğutulmuş yeşil çayın içerisine bir şişe maden suyu, bir orta boy limonun suyu, birkaç yaprak taze nane ve yarım silme çay kaşığı toz zencefil ekleyerek, afiyetle içebilirsiniz.

"Etkili yağ yakımı için egzersizler, düzenli ve sürekli olmalı! "

Daha hızlı bir yağ yakımı için hangi egzersizleri önerirsiniz?

Günlük ortalama 40 dakika süren hafif tempolu egzersizler düzenli yapıldığında yağ yakımını artırıcı özellik gösterir. Bununla beraber hafif ve orta yoğunlukta ki bisiklet, yüzme, koşu, gibi egzersizler de haftada 2 ile 3 kez yaklaşık 45 dakika tekrarlandığında ya yakımını hızlandırmaktadır. Yağ yakımının iyi olabilmesi için önemli olan koşul, egzersizlerin düzenli ve sürekli hale getirilmesidir.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)