Yaza formda girmek için öneriler: Hızlı şekilde kilo vermek tehlike yaratıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, daha ince görünebilmek ve kısa sürede kilo verebilmek adına yapılan yanlış diyetlerin, verilen kiloların kısa bir süre içerisinde geri alınmasına neden olabileceğini vurguladı.

SAĞLIK 05.06.2022, 11:47 07.06.2022, 09:26
Yaza formda girmek için öneriler: Hızlı şekilde kilo vermek tehlike yaratıyor

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, "Havaların ısınmasıyla beraber insanlar daha ince giysiler giymek istiyor, bu da insanların kilo aldığını fark etmesine yol açıyor. Bu durumda insanlarda hızlı bir şekilde kilo verme isteğini doğuruyor” dedi. Yaz mevsimine girerken kısa sürelerde kilo vermenin büyük bir hata olduğunu, bu şekilde verilen kiloların kısa zamanda geri alındığını dile getiren Küçük, sağlıklı bir şekilde ideal kiloya düşmenin en ideal yolunun uzman yardımı almaktan geçtiğine vurgu yaptı.

Kilo vermenin ilk şartı: Dengeli beslenmek

Diyetin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Küçük, "Metabolizmanızı, modunuzu ve enerjinizi hızlandıracak yollarla desteklenen bir diyet programı ile sağlıklı yaşantı şekline geçişiniz çok rahat olacaktır. Yaz mevsiminde metabolizma hızımız artıyor. Bunu çok iyi değerlendirmeniz gerekli. Bunun yanı sıra günlük olarak içmeniz gereken sıvı ihtiyacınızı ve ‘Bu yaz çok fit görünmek istiyorum’ düşüncenizi de göz önünde bulundurduğunuzda ortaya çıkacak olan sonuç, yazın yediğiniz içtiğinize çok dikkat etmemiz gerektiğidir” dedi.

Kilo vermede kahvaltının önemi

Sabah kahvaltısının kilo verme açısından önemli olduğuna dikkat çeken Küçük,” Kahvaltı etmeden güne başlayanlar, kilo vermede çok zorlanacaktır. Çünkü metabolizma, siz yataktan kaktığınız anda hemen kahvaltı yaparsanız hızlanmaya başlar. Diğer türlü kahvaltı yapmayıp öğle yemeğini beklerseniz, metabolizma hızı daha da artacaktır. Sizde artan bu metabolizmaya karşı daha fazla yemek tüketmiş olacaksınız. Bu şekilde bir beslenme gerçekleşince de kilo almak kaçınılmaz bir hale gelecektir. Günün erken vakitlerinde orantılı bir şekilde kahvaltı yapma düzeni kişinin metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olacağından, daha kolay kilo vermesine destek sağlayacaktır. Ne tüketilirse tüketilsin mide 4 saat içerisinde boşalacak ve beyine acıkma sinyalleri gönderecektir. Bu yüzden bir sonraki öğünde çok fazla tüketmeyi engelleyebilmek adına kesinlikle 2-2,5 saatte bir beslenmekte fayda olacaktır. Kişi bu şekilde beslenerek daha az tükettiğini ve kilo verdiğinin farkına varacaktır" şeklinde ifade etti.

Diyette uygulanacak altın kural: Yeterli su tüketimi

Bir kişinin diyet yaparken su tüketimine dikkat etmesinin öne çıkan konulardan biri olduğunu dile getiren Küçük, "Gün içerisinde 2-3 litre arası su içmek, vücut yağlarının erimesini sağlamaktadır. Eğer bir kişi az su tüketirse vücudun ihtiyacını yeteri kadar karşılayamayacaktır. Bu yüzden vücut içilen 1 bardak suyu bile içeride tutacaktır. Bu da ödem oluşmasına sebep olur ve kişinin idrara çıkmasını engeller. Kişinin kilo vermesi de bu yüzden zorlaşır. İdrarın renginin yoğun ve sarı olması kişinin az su tükettiği manasına gelmektedir” dedi.

“Diyeti yaşam biçimi haline getirmeliyiz”

Kilo verme sürecinde sabırlı olmanın önemli olduğuna vurgu yapan Küçük,” Herkesin kilo verebilir. Asıl önemli olan bunu unutmamaktır. Beslenme programınızda yaptığınız değişikliği diyet olarak düşünmemeniz gerekiyor. Bu durumu bir yaşam biçimi haline getirmeniz lazım. Haftada 2 defa kuru baklagil, 2-3 kez balık, her gün çiğ sebze yemeniz önemli bir yere sahiptir. Sık ve az beslenmek hem metabolizmayı yavaşlatmaz hem de devamlı olarak canlı tutar. Bu sayede kan şekerinizde dengeye oturur” ifadesine yer verdi.

Kilo vermede işlenmiş yiyecekler engel oluşturuyor

Doğru besini ararken etiketlerin okunması gerektiğine dikkat çeken Küçük, “Fındık, çekirdek, fıstık gibi kuruyemişler, sucuk, sosis, salam benzeri şarküteri ürünleri, kekler, kuru pastalar, bisküviler ve yağ oranı fazla hazır gıdalar gibi kalorisi yüksek ancak hacmi küçük ürünler tüketmek kilo vermeyi olumsuz etkilemektedir. Günlük olarak kaç adet şeker kullandığınızı göz atın. Günde sadece 1 tane küp şeker tüketimini azaltarak senede ortalama 1 kilo verebilirsiniz. Kendinizi, yediklerinizi kontrol edin. Aldığınız her besinin etiketlerini tekrar tekrar okuyun. Besinlerin yağ, karbonhidrat, kalori, tuz ve şeker oranlarını, son kullanma tarihlerini okuyun. Dengeli ve yeterli beslenmeyi bir puzzle olarak düşünebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Fiziksel aktivite metabolizmayı hızlandırıyor

Yürüyüş yapmanın kilo üzerinde büyük bir etkisi olduğunu dile getiren Küçük, “Metabolizmayı hızlandıran en önemli faktörlerden birisi de fiziksel aktivitenin fazlalaştırılmasıdır. Yapılacak spor programının türü kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Diyet yapan kişilerin yürüyüş açısından herhangi bir sağlık problemi bulunmuyorsa haftada 2 veya 3 gün 45 dakika olacak şekilde orta tempolu yürüyüş yapmaları da fayda sağlayacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)