Yaz sıcaklarında dikkat edilmeli! Su kaybı sağlığı tehdit ediyor

Yaz mevsiminde vücudun normal zamanlardan daha fazla sıvı kaybı yaşadığına vurgu yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, “Sağlıklı bir yaşam için kaybettiğiniz suyu kesinlikle yerine koymanız gerekiyor. Gün içerisinde yeterli miktarda su içmeyi unutmamalısınız’’ dedi.

SAĞLIK 16.06.2022, 11:39 17.06.2022, 12:57
Yaz sıcaklarında dikkat edilmeli! Su kaybı sağlığı tehdit ediyor

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, suyun oksijenle birlikte insan hayatının ana kaynağı olduğunu dile getirerek, “Su ve oksijen olmadan hayatımızı sürdürmemiz mümkün olmayacaktır. Özellikle yaz mevsiminde vücut normalden çok yüksek oranda sıvı kaybı yaşar. Bu durum yaşantımızı tehlikeye sokacak kadar ciddi boyutlara ulaşabilir. O sebeple dengeli ve yeterli şekilde su içmek hem yaz aylarını atlatmak hem de sağlığımızı koruma açısından oldukça önemlidir” şeklinde ifade etti.

Su kaybı nasıl dengelenir?

Gün içinde 10 bardağa yakın su kaybı yaşadığımızı ve bu oranın yaz aylarında daha da yükseldiğini söyleyen Op. Dr. Işık, “Kaybettiğimiz bu suyu yerine geri koyabilmek için 10 bardak suyu gün içerisinde kesinlikle tüketmeliyiz. Çok çaba sarf edip su kaybı yaşadığımız günlerde ise bu miktarı yükseltmeliyiz. Özellikle aktif şekilde spor yapanlar bu hususta daha dikkatli davranmalıdır” ifadelerini kullandı.

Günlük olarak tüketilen içecekler su yerine geçiyor mu?

Birçok insanın gün içerisinde tükettiği kahve, çay gibi içecekleri su yerine gördüğünü dile getiren Dr. Işık, “İçtiğini diğer ürünler size faydadan çok zarar getirebilir. ‘Gün içerisinde zaten çok fazla kahve veya çay içiyorum’ diyen hastalarım oluyor. ‘Suyun yerini doldurmuyor mu’ diyorlar. Bu sorunun cevabı hayır. Çok az oranlarda da olsa sıvı ihtiyacını görse bile bu içecekler suyun yerini doldurmaz. Aksine kafeinin idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttan su attırır” uyarısında bulundu.

Aşırı su tüketmek zararlı olabilir

Su tüketim oranının kişiden kişiye göre değişeceğini aktaran Op. Dr. Evren Işık, “Aşırıya kaçarak su tüketmek sağlığa ciddi zarar verebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla su içilmesi ‘su toksikasyonu’ dediğimiz tehikeli bir durumu meydana getirir. Su fazlalığı sebebiyle kanın içindeki bazı mineralleri ve elementler oranı çok fazla düşüş yaşar. Bu da önemli sağlık problemlerine sebep olur. O sebeple su ne az ne de çok, tam olarak kararında tüketilmelidir’’ diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)