Yaz enfeksiyonundan korunma yöntemleri! Uzmandan uyarılar!

Yaz sıcaklarında serinlemek için uygulanan yöntemlerin enfeksiyonlara neden olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Necdet Yetim, uyarılarda bulundu. Klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yetim, "Vücudun ısı dengesinin kaybolması, aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi de yaz griplerine yol açıyor." dedi.

SAĞLIK 17.07.2022, 17:10 Hakan Öksüz
Yaz enfeksiyonundan korunma yöntemleri! Uzmandan uyarılar!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye'nin birçok bölgesinde aşırı sıcakların etkili olmaya başladığını kaydeden Uzm. Dr. Necdet Yetim, uyarılarını sıraladı. Serinlemek için uygulanan bazı yöntemler nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına değinen Yetim, "Özellikle klima kullanımı, yaz enfeksiyonları nedeniyle hastaneye başvuran kişi sayısında patlamaya neden oluyor. Bazı yiyecek ve içeceklerin çok soğuk tüketilmesi ve ıslak mayoyla uzun süre rüzgâra maruz kalmak da enfeksiyonları tetikliyor." diye konuştu.

"Vücudun ısı dengesini koruyun"

Sıcaklardan bunalarak serinlemek isteyen kişilerin bu dönemde enfeksiyon kapabildiğini belirten Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yetim, vücudun ısı dengesini korumak gerektiğine vurgu yaptı. Enfeksiyon hastalığının meydana gelmesi için vücut bağışıklığının düşmesi gerektiğini söyleyen Yetim, "Mikroplar vücuda yerleşerek kuluçka döneminde hızla ürüyor. Vücut direncinin düştüğü durumlarda hastalık başlıyor. Eğer bağışıklık sistemini güçlü tutarsanız, mikrop bulaşsa bile hastalanmayabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

"Klima kullanımı, enfeksiyona yol açabilir"

Kış aylarında solunum yolları enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğünü aktaran Yetim, "Klima kullanımı yaz aylarında da enfeksiyon vakalarını artırdı. Bu nedenle son yıllarda yaz gribi, nadir rastlanan bir şey olmaktan çıktı. Dışarıda hava 30 derecenin üzerinde oluyor. 22 derece ortam sıcaklığına sahip bir odaya girdiğinizde vücudun direnci kırılıyor. Çünkü vücut kendisini 30 dereceye göre ayarlamış, birden 22 derece sıcaklığa doğal yollarla düşülmesi olası değil. Böyle durumlarda düşen vücut direnci, mikropların hücrelere sızarak enfeksiyonu başlatılmasına neden oluyor." dedi.

"Çok soğuk içecek ve yiyecek tüketmeyin"

Sıcak havalarda yiyeceklerin hızlı şekilde bozulabildiğini aktaran Uzm. Dr. Yetim, "Bu tür yiyeceklerin üzerinde mikropların üremesi daha kolay oluyor. Yemek borusunda ve midede enfeksiyon yol açıyorlar. Çok soğuk içecek ve yiyecekler, mide direncini düşürüyor. Bu durumda midedeki flora bakteriler değişiyor ve hastalığa neden olabiliyor. Bu nedenle aşırı soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi önerilmemektedir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)