Yaz aylarına dikkat! Görme kaybına yol açabiliyor

Güneş yanığı sadece vücudumuzun belirli bölgelerinde meydana gelmez. Gençlerde ve çocuklarda yaz mevsimlerinde gözün ağ tabakası üzerinde güneş yanığı meydana gelebileceğini aktaran Prof. Dr. Nurten Ünlü, bu olayın ilerleyen zamanlarda görme kaybına kadar gidebileceğini aktardı.

SAĞLIK 14.08.2022, 11:23 14.08.2022, 11:26
Yaz aylarına dikkat! Görme kaybına yol açabiliyor

Havaların ısınması ve güneşin kendisini gün geçtikçe daha fazla hissettirmesi ile beraber bazı sağlık sorunları da gündeme gelmeye başladı. Güneş yanığının sadece cildimizde değil gözümüzde de büyük bir hasara sebep olabileceğini aktaran Prof. Dr. Nurten Ünlü, dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Güneş yanığı hangi bölgelere zarar verir?

Güneş ışınlarının insanlar için bulunmayan bir vitamin deposu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nurten Ünlü, “Güneşten alınan ışınlar insanlara oldukça yararlıdır. Ancak yüksek oranda güneşe maruz kalırsanız hem gözünüzde hem de cildinizde kalıcı sorunlar meydana gelebilir.” dedi.

Güneş yanığından en çok kimler etkileniyor?

Güneş yanığının en fazla gençlerde ve çocuklarda görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Ünlü, "Bu yaş aralığı yaz aylarına ev dışında, deniz kenarlarında, parklarda daha fazla zaman harcıyor. Bu yüzden 'solar retinopati' şeklinde isimlendirdiğimiz gözün ağ tabakası üzerinde bir güneş yanığı meydana gelebiliyor. Bu durum nedeniyle gözlerde katarakt görülebiliyor. İleri dönemlerde görme kaybına kadar gidebiliyor. Görme kayıplarının önüne geçebilmek adına bu hususta insanların bilinç kazanması oldukça önemli." şeklinde konuştu.

Güneşe uzun süre bakmanın zararları nelerdir?

Solar retinopatinin kesinleşmiş bir tedavisi bulunmadığını ifade eden Ünlü, gözlerin güneş ışınlarından korunması gerektiğine vurgu yaptı. Güneşle göz teması kurmanın tehlikesi hususunda insanlarda farkındalık oluşturma kampanyaları düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ünlü, "Parlak ışıklara ve güneşe direkt olarak bakmanın oluşturacağı tehlikeye önem verilmelidir. Öncelikli uyarı yöntemi, ilkokul çocuklarına uygulanmalıdır. Güneşle herhangi bir şekilde direkt göz teması kurulmaması gerektiği söylenmelidir. Güneş tutulması yaşandığı zamanlarda da röntgen filmi kullanmak veya polarize gözlüklerle izlemekte yanlış bir davranış olacaktır. Bu çocuklarda hatalı bir güven duygusu oluşturur ve güneşe bakma süresini arttır. Bu durum da retina hasarına sebep olacaktır." uyarısında bulundu.

Gözde oluşan güneş yanığının şikayetleri nelerdir?

Güneş ışıklarına uzun süre maruz olunca meydana gelen şikayetler kendisini 1 ila 4 saat sonra göstermeye başlamaktadır. Bu şikayetler arasında ise,

  • Baş veya göz ağrıları
  • Işık hassasiyeti
  • Cisimleri olduğundan farklı renklerde algılama
  • Merkez ve merkezi görmenin çevresinde karanlık sahalar
  • Eşyaları olduğundan küçük görme
  • Nesnelerin eğri algılanması
  • Görme azalması
  • Kapaklarda kısılma
  • Gözde sulanma, yanma

Güneş yanığının şikayetleri içerisinde en tehlikelisinin görme kaybı olduğunu aktaran Prof. Dr. Nurten Ünlü, "İlk olarak kişilerin görmesi tam görme ile yalnızca karaltılı görmeye kadar ulaşabilir. Yaklaşık görme yüzdeleri 30 ila 50 arasında değişir. Belirtilerde ve görme keskinliğinde 6 ay kadar bir süre içerisinde iyileşme sağlanabilir ve görme oranı yüzde 70 ile yüzde 100’e kadar düzelebilmektedir. Görmenin iyileşmesine rağmen nesnelerin şekillerinde bozukluk ve skotom ismi verdiğimiz görme bölgesindeki karanlık alanlar kişilerde kalıcı hasar bırakabilir." bilgisini verdi.

Güneş ışınlarından nasıl korunuruz?

Güneş ışınlarından daha az etkilenmek adına güneş gözlüğü kullanmanın aksatılmaması gerektiğine dikkat çeken Ünlü, "Zararlı ışınların engellenmesi için güneş gözlükleri kullanılması gerekmektedir. Bu gözlükler ise güneşi engelleyen bir yapıda olmalıdır. Özellikle ışınların gözümüze dik bir şekilde ulaştığı zaman aralığında korunmak oldukça önemlidir. Yaz aylarında ışınlar, güneş daha üst durumda olduğu için başımızın üzerine gelir. Bu yüzden göz kısmen korunur. Fakat yaz mevsiminde parlak ve beyaz yüzeylerden gözümüze yansıyan güneş ışınları gözlerimizde kısılmaya ve hassasiyete sebep olmaktadır. Bu yüzden daha fazla hasar oluşturmaktadır.” dedi.

Güneş gözlükleri nasıl seçilmelidir?

Güneş gözlüğü seçimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ünlü, “UV koruması bulunmayan reçetesiz güneş gözlüğü satın aldığınızda, göz bebekleriniz güneş ışınlarından dolayı büyümüş olacağı için, göze gelen UV ışınlarını fazlalaştırmış olursunuz. Bu şekilde yarar yerine zarar oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra katarakt ameliyatı olmuş hastalar ve çocukların UV ışınlarından diğer kişilere göre daha çok etkilendiği fark edilmiştir.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)