Yarasalarda aşılara dirençli virüs türü keşfedildi!

Rusya'daki nalburunlu yarasalar üzerinde araştırma yapan bilim insanları, koronavirüs aşılarına karşı tam dirençli olan "Khosta-2" adlı bir virüs türü keşfetti. Halihazırda kullanılan aşılar ve ilaçların, söz konusu solunum yolu virüsü karşısında etkisiz olduğu kaydedildi. İşte detaylar...

SAĞLIK 28.09.2022, 11:26 29.09.2022, 09:52 Hakan Öksüz
Yarasalarda aşılara dirençli virüs türü keşfedildi!

Rusya'daki bilim insanlarının yarasalar üzerinde yaptıkları çalışma, korkutucu bir gerçeği ortaya çıkardı. Sochi Ulusal Parkı'nda bulunan nalburunlu yarasaları inceleyen araştırmacılar, Khosta-2 ismi verilen yeni bir virüs keşfettiklerini duyurdu. Nalburunlu yarasaların doğal yaşam alanların Kuzey Afrika ve Avrupa olduğunu aktaran bilim insanları, söz konusu araştırmaya ilişkin ayrıntıları PLOS Pathogens isimli bilim dergisinde yayımladı.

2020 yılında yapılan araştırmalarda farklı bir yarasa türünün üzerinde "Khosta-1" ve "Khosta-2" adı verilen virüslere rastladıklarını bildiren ekip, "İlk başta endişe verici bir bulguya rastlanmadı. Daha sonra yapılan araştırmalar, işin rengini değiştirdi." yorumunda bulundu.

Koronavirüs aşılarına karşı tam direnç gösteriyor!

Virüse dair incelemelerin kapsamını genişleten araştırmacılar, bazı rahatsız edici bulgulara ulaştı. Araştırmaya göre Khosta-2 adlı solunum yolu virüsü, insan hücrelerine tutunabilen ve hastalık oluşturabilen sivri proteinler barındırıyordu. Söz konusu virüsün, koronavirüs aşıları ile vücutta etkinlik kazanan antikorlara dirençli olduğu kaydedildi.

Mevcut aşılar ve ilaçlar etkisiz kalabilir!

Bilim insanlarının bu araştırması, yeni aşı üretiminin zorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu solunum yolu virüsünün, halihazırda kullanılan aşılar ve ilaçlarla etkisiz hale getirilemeyeceği belirtiliyor. Araştırmacılar, "Kapsamı daha geniş olan sarbekovirüs aşılar üretilmeli." görüşünü ileri sürüyor.

Yorumlar (0)