Yanlış negatifler Covid-19 testini nasıl karmaşıklaştırıyor?

Uzmanlar, tüm testler yüzde 100 güvenilir olmadığı için negatif sonuçları olan kişilerin aslında yeni tip koronavirüs (Covif-19) enfekte olabileceği konusunda uyarıyor.

SAĞLIK 12.04.2020, 15:36 12.04.2020, 15:51
Yanlış negatifler Covid-19 testini nasıl karmaşıklaştırıyor?

Covid-19 testleri Amerika Birleşik Devletleri'nde daha yaygın hale geldikçe, ABD'li bilim adamları artan bir endişe olduğu konusunda uyarıyorlar. Buna göre, testler yüzde 100 güvenilir olmadığı için negatif sonuçları olan insanlar aslında virüse sahip olabilir.

Dünyadaki testlerin çoğunluğunda, mukus örneklerinde koronavirüs izlerini tespit eden PCR adı verilen bir teknoloji kullanıyor.

Ancak, Minnesota'daki Mayo Clinic'teki Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Priya Sampathkumar, testin aslında virüsü alıp almadığını etkileyen birçok faktör olduğunu dile getirerek, "Testin doğruluğu; kişinin ne kadar virüs saçtığına (hapşırma, öksürme ve diğer bedensel işlevler yoluyla), bu testin uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığına, testin nasıl toplandığına ve testin laboratuvara taşıma işleminin ne kadar sürdüğüne bağlı" dedi.

"Testlerin duyarlığı istenen seviyede değil"

Virüsün sadece dört aydır insanlar arasında yayıldığını ve bu nedenle testin güvenilirliği ile ilgili çalışmaların hala yetersiz kabul edildiğini söyleyen Sampathkumar, Çin'den gelen erken raporların testlerin çoğunun virüsün duyarlığının, yüzde 60-70 civarında olduğunu gösterdiğini aktardı.

Sampathkumar, öte yandan, dünyadaki farklı şirketlerin farklı testler ürettiğini ve bu yüzden kesin bir genel istatistik olmasının zor olduğunu da sözlerine ekliyor.

Virüsün konsantrasyon alanı değişiyor

Virüsün vücutta en yüksek konsantrasyon alanının kaymasının sorun yarattığını söyleyen Doktor Sampathkumar, yanlış negatiflerin bir kısmının yanlış prosedürlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Sampathkumar, hastalık ilerledikçe virüsün üstten alt solunum sistemine geçtiğini kaydederek "bazı vakalarda, hastanın alt akciğerlerden balgam ya da mukus öksürmeye çalışması istenmesiyle test pozitif sonuç verebiliyor" şeklinde konuşuyor.

Mükemmel bir test yok

Klinik tanılardaki belirsizliğin yeni bir gelişme olmadığını ve klinisyenlerin herhangi bir vakada kullanılan hiçbir test türünün mükemmel olarak kabul edilemeyeceğinin farkında olması gerektiğini söyleyen Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı, "Testlerimiz oldukça yeni ancak böyle bir salgın durumunda bir teste sahip olunca temel problemleri unutup onun tamamen geçerli olduğunu kabul ediyoruz" dedi.

Sampathkumar, negatif sonuç verenlerin kesinlikle tamamen sağlıklı kabul edilmeyeceğini ancak vaka sayısı çok fazla olduğu için bu insanların takibinin zor olduğunu kaydetti. Sampathkumar, "salgından korunmaya ve kişisel karantina önlemlerine devam etmek gerekiyor" şeklinde konuşuyor.

Yorumlar (0)