Yanınızda biri nöbet geçirdiğinde ne yapmalısınız?

Yanınızda birinin nöbet geçirmesi durumunda ne yapacağınızı biliyor musunuz? Farklı nöbet türleri ve bazı ilk yardım önerilerini haberimizde bulabilirsiniz.

SAĞLIK 09.05.2019, 15:40
Yanınızda biri nöbet geçirdiğinde ne yapmalısınız?

Nöbetler, beyinde elektriksel aktivitenin anormal bir şekilde yükselmesi ile meydana gelir. Nöbetler, genelde beyin hastalıklarıyla ilgilidir ancak bazen epilepsi tanısı olmayan insanlar tarafından da yaşanabilir.

Epilepsi nöbetleri iki kategoriye ayrılır: Yaygın (jeneralize) ve fokal epilepsi nöbeti.

Nöbetler genellikle aniden meydana gelir. Kişi, nöbetin ne zaman başlayacağını söyleyemez, bu yüzden herhangi bir uyarı yapamaz. Ayrıca, nöbet sırasında ne yaşadığını da hatırlayamaz. Nöbetler, türüne ve ciddiyetine bağlı olarak birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.

Genel nöbetler (jeneralize)

Absans nöbeti (dalma)

Absans nöbeti geçiren kişi, kendinden geçmiş gibi görünür. Uzağa boş boş bakar ve gözlerini hızlı hızlı kırpar. Bu tür bir nöbet sadece birkaç saniye sürer. Nöbet geçiren kişi, genellikle ne yaşadığının farkında bile olmaz.

Absans nöbeti, müdahale gerektirmez. Sadece sakin olun ve nöbet bittikten sonra normalde nasıl davranıyorsanız öyle davranın.

Tonik-klonik nöbetler

Bu tür nöbet geçiren kişilerde ağlama, düşme, bilinç kaybı, kas spazmları, hızlı ve zor nefes alma gibi belirtiler görülür. Birkaç dakika sürebilir. Kişiyi sersemletebilir ve fiziksel olarak bitkin bırakabilir. Tonik-klonik nöbet geçiren birinin yanındaysanız, temel önceliğiniz güvende olmalarını ve incinmemelerini sağlamak olmalıdır.

Mümkünse, kendisine zarar verebilecek şiddetli bir düşmeyi önlemek için nöbet geçiren kişiyi yere yatırın. Kafa yaralanmalarını önlemek için başlarının altına yumuşak bir şeyler (katlanmış bir ceket veya kazak gibi) koyun. Yaralanmasına neden olabilecek sert mobilyalar, keskin kenarlar veya sıcak yüzeylerden uzaklaştırın. Etrafındaki kesici aletleri ortadan kaldırın. Düzgün nefes alabilmesini sağlamak için boynundaki sıkı aksesuarları gevşetin. Varsa gözlüğünü çıkarın. Yanlışlıkla boynuna dolanabilecek ve boğulmasına neden olabilecek şeyleri ortadan kaldırın.

Olabildiğince çabuk yana doğru çevirin. Bu, kişinin daha kolay nefes almasını sağlayacak bir ilk yardım pozisyonudur.

Kişinin hareketlerini sınırlamaya çalışmayın. Bu, herkes için çok tehlikelidir, çünkü nöbet geçiren kişi hareketlerini kontrol edemez. Ağzına bir şey sokmaya çalışmayın. Nöbet geçiren kişinin ağzına tahta kaşık yerleştirmenin, dilini yutmasını veya ısırmasını önleyeceği kesinlikle yanlış bir inançtır. Hiç kimse kendi dilini yutamaz. Nöbet geçiren kişi kendi dilini ısırsa da ağzına bir şey sokmaya çalışmak, dişlerine ve diş etlerine zarar verebilir ya da boğulmasına neden olabilir.

Fokal nöbetler

Basit fokal nöbetler

Nöbet geçiren kişinin özellikle yüz kaslarında seğirme görülebilir. Kişi, garip bir şey kokladığını ya da tattığını düşünebilir.

Absans nöbeti gibi, herhangi bir özel müdahale gerektirmez ve normalde birkaç saniye ve birkaç dakika arasında sürer.

Karmaşık fokal nöbetler

Nöbet sırasında kişi, kafası karışmış ve şaşırmış hisseder. Sorulara net bir şekilde cevap veremeyebilir veya herhangi bir etkileşimi sürdüremeyebilir.

Birinin bu nöbeti geçirdiğini fark ederseniz, sakin olun ve onu güvenli bir yere yönlendirmeye çalışın. Yavaş yavaş ve güven verici bir şekilde konuşun. Nöbet sona erene kadar onu bırakmayın. Genellikle yaklaşık 2 dakika sonra kendisine gelecektir.

Sekonder jeneralize nöbetler

Bunlar genellikle fokal nöbet olarak başlar ve tonik-klonik nöbete dönüşürler. Bu durumda, yukarıda belirtilenlerle aynı yöntemleri izlemelisiniz.

Yorumlar (0)