Yan etkisiz ağrı kesici üretilebilecek

16 sene önce bir nehir ağzında bulunan çamurdan alınan örneklerin yeni bir tür potansiyel ağrı kesici açığa çıkardığı tespit edildi. En az opioidler kadar etkili olabilecek olan bu ağrı kesiciler, opioidlerin yan etkilerine de sahip olmayacak.

SAĞLIK 01.12.2019, 15:16
Yan etkisiz ağrı kesici üretilebilecek

Webtekno'nun aktardığı habere göre Queensland Üniversitesi ve Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, potansiyel bir ilaç için patent başvurusu yaptı. İlacın içinde "penicilium" mantarında bulunan molekülün değiştirilmiş bir versiyonu bulunuyor. Araştırmacıların bu çalışmaya dair bulguları ise "Proceedings of the National Academy of Sciences USA" dergisinde yayınladı.

Deniz mantarlarını araştırıyorlar

Queensland Üniversitesi Moleküler Biyoloji Bilimi Enstitüsü’nden Profesör Rob Capon, ekibiyle beraber deniz mantarları üzerinde çalıştıklarını ve bunların içerisinde Tazmanya’daki gemi kızağının yanından toplanan örneklerin de bulunduğunu ifade etti.

Profesör Capon, konuyla ilgili açıklamasında “bilaids" adını verdiğimiz yeni tür bir molekül açığa çıkaran mantarın yanına geldik. Bu molekülün, insan vücudu tarafından üretilen opioid reseptörlerini aktif duruma getiren ve acının giderilmesini sağlayan, doğal bir peptit olan endomorfinle benzerlik gösterdiğini fark ettim.” ifadelerini kullandı.

Çalışmalar başladı

Profesör Capon, meslektaşı Profesör Paul Alewood ve Sydney Üniversitesi’nden Profesör Macdonald Christie ile bir araya gelerek bu yeni molekülleri yeni bir ağrı kesiciye dönüştürmek için çalışmalara başladı.

Profesör Christie, böyle bir gelişmenin global çapta büyük etkileri olabileceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Eğer ki başarıya ulaşır ve yeni bir tedavi olabilirse kodein gibi opioid tedavilerindeki aşırı dozdan ölüm riskini önemli ölçüde azaltacaktır.”

İş kimyasal yapıda saklı

Bu moleküllerin potansiyel başarısının kilit noktası kimyasal yapılarında veya diğer bir deyişle “kullanılan ellerinde” yatıyor. Profesör Capon, bu konuya ilişkin, “Doğada birçok molekül ‘sağ elli’ ya da ‘sol elli’ olarak tanımlanabilir ve tıpkı eller gibi birbirlerinin ayna yansımalarıdır. Neredeyse tüm doğal aminoasitler sol elliyken bilaids, sol elli ve sağ elli değişen aminoasit özellikleriyle eşsiz.” ifadelerini kullandı.

Yeni keşifle birlikte opioid ilaçlardaki bağımlılık, tolerans, solunum depresyonu gibi olumsuz yan etkiler ortadan kaldırılabilir. Profesör Capon, programın toprak örneklerini ve bu örneklerde bulunan çeşitli mikropları analiz ettiğini, ilaçların geliştirilmesinde yararlanılabileceğini belirtti.

Yorumlar (0)