"Y kuşağı, önceki nesillerden daha hızlı ölecek"

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir sağlık sigortası kurumunun yayımladığı rapor, Y kuşağının geleceğine ilişkin karamsar bir durumu ortaya koyuyor.

SAĞLIK 02.12.2019, 11:27
"Y kuşağı, önceki nesillerden daha hızlı ölecek"

Y kuşağı, 1980 ile 1999 yılları arasında doğan nesile verilen isimdir. Y kuşağı için genellikle dünyanın en eğitimli ve geniş kuşağı denir fakat uzmanlar bu kuşakta yer alanların ebeveynlerine kıyasla daha genç öleceğini düşünüyor.

ABD'li sağlık sigortası kurumu Blue Cross Blue Shield, Y kuşağının sağlık durumuna ilişkin mevcut eğilimlerin devam ettirildiği en kötü senaryoları açıkladı.

Men's Health'de yer alan habere göre, Y kuşağında yer alanların en fazla başvurduğu tüm meditasyon yöntemleri ve bisiklet egzersizleri, zihinsel ve fiziksel sağlığının önceki kuşaklardan daha hızlı bozulmasına engel olamayacak.

Araştırmacılar, X kuşağının aynı yaşlardaki bireylerle kıyaslandığında, Y kuşağındaki ölüm oranlarının yüzde 40'tan fazla artabileceğini belirtiyor.

Yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi fiziksel rahatsızlıklar, yaşlanma ile birlikte normal seyrine devam ederken, Y kuşağını davranışsal sağlık sorunları veya obezite gibi daha ciddi sorunlar bekliyor.

Vice.com'da yer alan diğer bir habere göre ise Y kuşağının depresyon, hiperaktivite ve madde bağımlılığı gibi sorunları giderek artıyor. 2014 ve 2017 yılları arasında Y kuşağındaki depresyon ve hiperaktivite vakaları yüzde 30 oranında arttı.

Buna göre 30-39 yaşındaki bireylerin (X kuşağına kıyasla) kalp hastalıkları ve kanser gibi “eski moda” rahatsızlıklardan ölme ihtimali daha düşükken; madde kullanımı, intihar ya da cinayet yüzünden ölme ihtimali daha yüksek.

2017'de 25-29 yaşındaki bireyler arasında bunlara bağlı ölümler ise yüzde 60'a ulaştı.

Yorumlar (0)