WHO'nun Wuhan raporu şok etti!

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) çıktığı yer olarak değerlendirilen Wuhan'da haftalardır araştırma yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) ekibi, Covid-19'un hayvandan insana geçmiş olma olasılığının yüksek olduğu ancak yarasa ve pangolinlerle ilgili bir kanıt bulunmadığını, virüsün Wuhan'dan çıktığına dair de en küçük delil bulunmadığını açıkladı.

SAĞLIK 09.02.2021, 16:11 10.02.2021, 14:14
WHO'nun Wuhan raporu şok etti!

Covid-19'un kaynağını bulmak amacıyla Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan şehrinde çalışmalarını yürüten WHO ekibi araştırmalarda sona geldi.

Haftalardır sürdürülen çalışmaları bugün sonlandırılacak olan ekip, Wuhan'dan ayrılacak. Araştırmayı yürüten ekip, ülkeden ayrılmadan önce ulaştıkları sonucu dünya ile paylaştı.

Heyete başkanlık eden Dr. Peter Ben Embarek, Covid-19'un hayvandan insana geçmiş olma olasılığının yüksek olduğu ancak yarasa ve pangolinlerle ilgili bir kanıt bulunmadığını, virüsün Wuhan'dan çıktığına dair de en küçük delil bulunmadığını bildirdi.

Koronavirüsün Wuhan'dan önce Çin'in diğer bölgelerinde çıkmış olabileceğini belirten Dr. Peter Ben Embarek, Covid-19'un Wuhan'daki laboratuvardan sızdığına dair iddiaların büyük olasılıkla yanlış olduğunu ifade etti.

Dr. Peter Ben Embarek, yeni tip koronavirüsün, donmuş gıda üzerinden yayılmış olabileceğini kaydetti.

İlk Wuhan'da saptanmıştı

Yeni tip kononavirüs ilk olarak 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletinin Wuhan kentinde "solunum yolu hastalığı" olarak görülmüş, durum WHO'ya bildirilmişti. WHO'nun Covid-19 ismini verdiği koronavirüsün yeni türü, ilk kez Wuhan'da bulunan deniz ürünleri satışı yapılan pazara giden insanlarda görülmüş, "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım 2019 tarihinde hastaneye başvuran bir hastada saptanmıştı.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke hastalığın 17 Kasım'da görülmesine rağmen 31 Aralık'ta WHO'ya bildirmesi sebebiyle Çin'i, dünyayı pandemi konusunda geç uyardığı gerekçesiyle de WHO'yu suçlamıştı.

Yorumlar (0)