"Vuhan'daki vatandaşlarımız arasında virüs taşıyan yok"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinden getirilecek olan Türk vatandaşlarına ilişkin, "Vuhan'daki vatandaşlarımız arasında virüs taşıyan kimse yok. 34 Türk vatandaşımız uçağa alınacak. Uçak indiğinde de 14 gün gözlem altında tutulacak. Kullanmadığımız bir hastaneyi bu süreçte kullanır hale getirdik." dedi.

SAĞLIK 31.01.2020, 10:30 31.01.2020, 15:32
"Vuhan'daki vatandaşlarımız arasında virüs taşıyan yok"

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak hızla yayılan koronavirüs, dünyayı alarma geçirdi.

Koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 213, enfekte olan (virüs bulaşan) kişi sayısı 9 bin 692’ye yükseldi.

Bugün Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bakan Koca, toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. 

Koronavirüs salgını nedeniyle 231 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bu vakaların 65 yaş üstü kişiler olduğunu hatırlatan Koca, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) herhangi bir uyarı belirtmeden biz adımlarımızı atttık. Vakaların ardından acil olarak bilim kurulumuzu oluşturduk." dedi.

"11 bin yolcu tarandı"

Koca, havalimanlarında 24 saat sağlık personeli bulundurulduğunu kaydederek, "Kontrol önlemleri devrede yer alıyor. Turizm şirketlerine yönelik bilgilendirmemizi yaptık. 11 bin yolcu tarandı. Yeterli koruyucu ekip ve malzememiz bulunuyor. Ve şu ana kadar herhangi bir vakaya rastlanmadı. Okullar açıldığında ise bilgi nolarını MEB ile paylaşmış olacağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de kesin olarak koronavirüs taşıyan hastamız olmadı"

Ateş ve öksürük gibi belirtilerin görüldüğü kişilerin tedbir amaçlı kontrol altına alındığını aktaran Koca, 68 kişiden veri alındı. Türkiye'de kesin olarak Corona Virüsü olan hastamız olmadı. DSÖ seyahat kısıtlamasına gerek olmadığı ve uluslar arası ticareti etkilememesini gerektiği söyledi. DSÖ ayrıca Türkiye'nin de arasında bulunduğu ülkelerle ilgili enfeksiyon kontrol olarak kendilerine olan güveni göstermektedir." açıklamasını yaptı.

"34 Türk vatandaşımız 14 gün gözlem altında tutulacak"

Koca, Vuhan kentinde hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan Türk vatandaşlarının bulunduğunu belirterek, "Onları orada bırakarak vatandaşlarımızı riske atamayız. Gerekli adımların atılmasının ardından, izinler alındı, vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Uçakta gerekli tıbbi malzemeler mevcut. 34 Türk vatandaşımız uçağa alınacak. Uçak indiğinde de 14 gün gözlem altında tutulacak. Kullanmadığımız bir hastaneyi bu süreçte kullanır hale getirdik. Ve bu hastane de tekrar kullanılmayacak bir hastane olacak." şeklinde konuştu.

"Yük gemileri için gerekli önlemler alınıyor"

Çin limanlarından Türkiye'ye gelen yük gemilerinin kontrol edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Koca, "33 sağlık denetleme merkezimiz, limanlarımızda görev yapmaktadır." dedi.

"Gözlem altına alınan 70 kişide sonuç negatif"

Koca, Adana'da gözetim altında tutulan 2 hastanın sonuçlarının negatif çıktığını belirterek, "Şu ana kadar 70 kişiyi gözetim altına aldık ve bu kişiler arasında pozitif sonuç çıkmadı." ifadesini kullandı.

"Termal kamera dışında alınan önlem yok" 

Termal kamera dışında bir önlem alınmadığını aktaran Koca, "Dünyada da yer almıyor. DSÖ uyarmadan önce yani 20 gün önce tedbirleri almaya başladık. Çin'den gelen vatandaşlarımızı en ufak halsizlik durumunda bile gözetim altına alarak vaka takibi yaptık." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)